’Het moet een handgranaat zijn geweest’

Hoogstins2024

Een explosie heeft woensdagochtend vroeg grote schade aangericht in de Fannius Scholtenstraat in de Staatsliedenbuurt. Niemand raakte gewond. ’’Het moet een handgranaat zijn geweest’’, zegt een overbuurman die de schade bekijkt. Inmiddels is een 52-jarige Amsterdammer aangehouden vanwege mogelijke betrokkenheid bij de explosie.

De buurtbewoner kan zich niet voorstellen dat het ging om een doelgerichte aanslag op het huis waar de meeste schade is aangericht. ’’Daar wonen nette mensen. Om de hoek gebeurt hier wel van alles, we zien wel eens bepaalde types door de straat lopen.’’ De politie hield vanochtend een 52-jarige Amsterdammer aan, de eigenaar van een auto die door buurtbewoners kort na de explosie was gezien. De politie onderzoekt zijn eventuele betrokkenheid.

Werklieden waren vanochtend bezig met het herstellen van de glasschade, onder meer aan een slaapkamerraam. De politie is op zoek naar getuigen van de explosie om vijf uur ’s ochtends. Omwonenden hoorden een enorme knal en zagen rook. Volgens de politie is een ’onbekend explosief’ ontploft. Bij verschillende woningen sprongen de ramen. Ook raakten drie geparkeerde auto’s en een aantal fietsen beschadigd.

Volgens de politie is niet duidelijk wie er achter de explosie zit. Een aantal buurtbewoners blijkt een uur eerder ook al een harde knal te hebben gehoord. Behalve directe getuigen zoekt de politie ook buurtbewoners die in de vroege ochtend iets verdachts hebben gezien. De politie is een sporen- en buurtonderzoek gestart.