Horeca mogelijk vroeger dicht bij toename coronabesmettingen

Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

Burgemeester Femke Halsema heeft dinsdagavond aangescherpte maatregelen bekend gemaakt om de forse toename van het aantal coronabesmettingen in de stad de kop in te drukken. 

Het toezicht op horeca en zalencentra wordt verscherpt, overtredingen kunnen leiden tot sluiting van vier weken. Als het aantal besmettingen sterk blijft oplopen, volgen strengere maatregelen. 

Een mogelijkheid is dat horeca al om 24 uur moet sluiten. Dat tijdstip kan verder worden vervroegd. Het is een van de meer ingrijpende maatregelen waarnaar de Veiligheidsregio alvast kijkt voor het geval een nieuwe aanscherping nodig is.

Het gaat verder onder meer om het opleggen van verplichte thuisquarantaine op individuele basis, het verplicht stellen van een mondkapje in de hele stad en het opnieuw beperken van samenkomsten tot dertig personen.

Andere mogelijke maatregelen zijn het stopzetten van vakantieverhuur door particulieren, het beperken van de passagiersvaart en het actief ontmoedigen van toeristen om naar Amsterdam te komen. Daarbij wordt ook onderzocht of parkeergarages in het centrum tijdelijk gesloten kunnen worden. 

In lijn met het nieuwe kabinetsbeleid krijgen inwoners van Amsterdam nu al het dringende advies om thuis het bezoek te beperken tot maximaal zes personen boven de dertien jaar, en alleen als 1,5 meter afstand mogelijk is. 

DeWestkrant