‘Studenten in slaapcabines intensieve mensenhouderij’

Cityhub in de Bellamystraat. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

In de Amsterdamse politiek is zeer kritisch gereageerd op de verhuur van mini-hotelkamers in Oud-West zonder raam aan studenten. Het lijkt op een vorm van ‘intensieve mensenhouderij’, zo stellen de fracties van ChristenUnie, SP, GroenLinks en PvdA in schriftelijke vragen aan het college van B en W.

Cityhub in de Bellamystraat biedt sinds kort kamers van 6m2 aan voor € 799 per maand. Volgens de partijen probeert Cityhub de kamertjes ‘voor belachelijk prijzen te verhuren aan wanhopige mensen op de Amsterdamse woningmarkt’ nu het toerisme is teruggevallen door corona.

“Deelt u de mening dat dit nog het meest lijkt op de bio-industrie, een vorm van intensieve menshouderij?”, is een van de vragen. “Wat vindt het college ervan dat door een hotelconstructie te gebruiken, studenten maximaal worden uitgemolken en op een foute manier profijt wordt getrokken uit de woningnood?”

ChristenUnie, SP, GroenLinks en PvdA willen dat het college nagaat welke mogelijkheden er zijn om een minimale kamergrootte af te dwingen (groter dan 6m2) en een of meer ramen als er sprake is van een langer verblijf. 

 

DeWestkrant