Huizenprijzen in West omlaag

De Wittenkade. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De prijzen voor koopwoningen in West zijn gedaald. Vraagprijzen zijn 9,7% lager dan in het voorgaande kwartaal. Ook de transactieprijzen zijn gedaald. Overbieden komt minder vaak voor en het bedrag dat kopers boven de vraagprijs bieden, is ook lager.

Dat blijkt uit de cijfers over het derde kwartaal van 2022 van Makelaarsvereniging Amsterdam. Na jaren van prijsstijgingen, lijkt er sprake van een kentering. De huizenmarkt in Amsterdam is nog steeds krap, maar het aantal woningen dat te koop werd gezet nam toe in alle stadsdelen.

De gemiddelde vraagprijs in Amsterdam daalde met 4,4 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor: van 662.000 euro naar 626.000 euro. Met een min van 9,7 procent is de daling in stadsdeel West groter dan gemiddeld in de stad. In Nieuw-West gingen de prijzen nog wel iets omhoog: 1,3 procent. 

Minder overbiedingen
In Amsterdam werd het afgelopen kwartaal gemiddeld 7,1 procent meer betaald voor een woning dan de vraagprijs. Dit is een daling ten opzichte van het tweede kwartaal, toen er gemiddeld 12,9 procent meer werd betaald. Van het totaal aantal verkochte woningen werd 79 procent boven de vraagprijs verkocht. In het kwartaal hiervoor ging het nog 90 procent.

DeWestkrant