Koopwoning duurder en vaker verkocht boven vraagprijs

Meeste overbiedingen in stadsdeel West

Een pand in de Helmersbuurt wordt verbouwd en klaargemaakt voor verkoop. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Huizenkopers betalen in Amsterdam meer geld voor een woning en bieden vaker hoger dan de vraagprijs. In West wordt 82 procent van de woningen boven de vraagprijs verkocht, het hoogste percentage van de stad. Zij betaalden in West gemiddeld 7 procent extra, ook meer dan in andere stadsdelen.

Dat blijkt uit cijfers van de Amsterdamse Makelaarsvereniging (MVA) over het vierde kwartaal van 2023. Het aantal woningen dat te koop staat, is gedaald. Vraag- en transactieprijzen zijn in bijna alle stadsdelen gestegen ten opzichte van het derde kwartaal van 2023 én het vierde kwartaal van 2022. 

De vraagprijs per m2 is in Amsterdam 9,5% gestegen ten opzichte van een jaar geleden: van €7.455 naar €7.732. De gemiddelde verkoopprijs kwam op €543.008. Dit is een stijging van 2,0% ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2022. 

Meer overbiedingen
In Amsterdam werd het afgelopen kwartaal gemiddeld 4,3% boven de vraagprijs betaald. Dit is een stijging ten opzichte van het derde kwartaal van 2023, toen 2,5% meer werd betaald. In stadsdeel West is het verschil tussen vraagprijs en transactieprijs het hoogst: 7,0%. 
Van de woningen in Amsterdam werd 70% boven de vraagprijs verkocht. Dat was eerder nog 62%. Ook het aantal woningen dat boven de vraagprijs werd verkocht was met 82% het hoogst in West.

DeWestkrant