Idee: ‘bomenbord’ dat aangeeft waarom een boom is gekapt

Bomenkap in de Rombout Hoogerbeetsstraat (archieffoto)
Hoogstins2024

“Iedere keer dat je langs een gekapte boom fietst, doet dat pijn”, zo stelde stadsdeelcommissielid Anneke Veenhoff (GroenLinks) dinsdagavond tijdens de bijeenkomst van de commissie. Haar voorstel: plaats een bord bij een gekapte boom, waarop te zien is waarom een boom is gekapt. Want: “Die informatie is wel te vinden, maar ga je niet terugzoeken.”

Portefeuillehouder Carolien de Heer (PvdA) toonde zich enthousiast over dit voorstel dat Veenhoff inbracht naast een uitgebreid plan voor het beschermen van bomen tijdens bouwwerkzaamheden. Inspiratie haalde het commissielid uit New York, waar een bouwwerk met hekken bomen beschermt tegen overenthousiaste bouwvakkers, die hun materiaal vaak neerkwakken in de directe omgeving van de boom, zoals boomspiegels. Bomen kunnen daar schade van oplopen. Veenhoff pleit ook voor een zogenaamde bomen-effectanalyse vóór er bouwwerkzaamheden zijn in de omgeving van bomen.

De Heer wil het plan onder de aandacht brengen van de wethouder, omdat het uiteraard voor de hele stad nuttig zou kunnen zijn. Ook stelt ze voor dat Veenhoff met haar bomenplan gaat inspreken in de gemeenteraad. Daarvoor krijgt ze steun van de hele stadsdeelcommissie.

 

 

DeWestkrant