Inloophuis in Oud-West voor slachtoffers seksueel geweld

Rechts het pand in de Elisabeth Wolffstraat waar het inloophuis komt. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

In de Elisabeth Wolffstraat komt een inloophuis voor slachtoffers van seksueel geweld. Dit inloophuis met een compleet hulpaanbod op één plek is uniek in Nederland, zo stelt de gemeente. Burgemeester Halsema opent het inloophuis waarschijnlijk deze zomer.

Het inloophuis is van het Centrum Seksueel Geweld Amsterdam-Amstelland. Dat biedt medische, forensische, psychische en juridische hulp aan iedereen die een ongewenste seksuele ervaring heeft meegemaakt. Slachtoffers moeten voor verschillende soorten hulp nog naar verschillende locaties, verspreid over de regio. 

Straks is alles wat het slachtoffer nodig heeft aanwezig in het inloophuis: zedenpolitie, juridische bijstand, psychische hulpverlening, fysieke hulp door forensisch artsen en forensisch verpleegkundigen van de GGD. De instanties kunnen op deze manier beter samenwerken, aldus de gemeente.

De drempel om hulp te zoeken moet lager worden. “Nog veel te veel mensen worden slachtoffer van seksueel geweld”, aldus wethouder zorg Alexander Scholtes. “Het is heel belangrijk dat de slachtoffers laagdrempelige hulp krijgen. Met de komst van een fysieke locatie hebben we nu een plek waar deze hulp, nazorg en bescherming allemaal bij elkaar zit, zodat slachtoffers zo goed mogelijk geholpen kunnen worden.”

Het Centrum Seksueel Geweld Amsterdam-Amstelland kreeg in het jaar 2022 1270 meldingen binnen van slachtoffers, omstanders en professionals. Dat is bijna twee keer zoveel als het jaar ervoor. In 2023 ging het om 1161 hulpvragen. De grootste groep slachtoffers in 2022 was tussen de 18 en 23 jaar oud. In 87 procent van de gevallen ging het om vrouwen. 

DeWestkrant