Pop-up The Greanery in Gashouder stopt vanwege coronamaatregelen

The Greanery (Foto Niels de Vries)
Hoogstins2024

Op het Westergasterrein wordt het nooit saai. Zo is onlangs het überverantwoorde en spectaculaire restaurant The Greanery in de Gashouder geland. Update: woensdag maakte The Greanery alweer bekend te stoppen vanwege de aangescherpte coronamaatregelen.

“Hoe graag we het ook zouden willen; met 30 mensen is de Gashouder toch iets te koud en kil”, aldus een verklaring op de website. “We hebben geen andere keuze dan het vroegtijdig stopzetten van ons project, na maandenlang hard werken. We hadden nooit verwacht dat onze dagen zo snel uitverkocht zouden zijn en willen jullie dan ook bedanken voor het vertrouwen en enthousiasme.”

In de zomer was de Gashouder in het Westerpark nog het ‘grootste anderhalve meterrestaurant van Nederland’ en kookten vijf sterrenchefs er de sterren van de hemel. Culinaire grootheden als Erik van Loo (Parkheuvel) en Soenil Bahadoer (De Lindenhof) hadden nog maar net hun spullen ingepakt of er kwam wéér een smakelijk spektakel aan; op 24 september trok het nieuwe, duurzame rondreizend restaurant The Greanery in de Gashouder. Deze pop-up zou tot en met 17 oktober op donderdag, vrijdag en zaterdag geopend zijn om je in een groene setting te laven aan een vijfgangendiner. Met livemuziek op de achtergrond, kleurrijke videomapping tegen de huizenhoge betonnen muren.

Zero waste
Volgens de organisatie was de kick-off ‘een groot succes’. Wat er zoal op tafel kwam? Een venkelsoepje met appel en een stuk anijsbrood, plus parelgort met biet in drie kleuren en mierikswortelcrème. Als dessert: een taartje van gekruid biscuitdeeg met appels, stroop en hangop. De koks van The Greanery werken enkel met ingrediënten uit Amsterdam en omgeving. Het restaurant, dat emissievrij is, draait volledig op lokaal opgewekte groene energie. Ook ligt er een logistiek- en grondstofplan voor alle materialen om op die manier ‘zero waste’ achter te laten. Na de eerste editie bij ons in West komen er nog meer edities op andere iconische plekken. Uit die reeks moet na vijf jaar het ‘Restaurant van de Toekomst’ rollen.

Bedenkers innovatief concept
Dit innovatieve concept is bedacht door Clayton Fredrik en Atakan Akardere, twee ondernemers uit de festival- en evenementenbranche. Clayton, op de site van Misset Horeca: “We gaan na de eerste editie met alle leveranciers, hoe groot of klein ook, om de tafel. Iedereen doet mee en is enthousiast om te innoveren.” Op dezelfde site vult zijn partner hem aan: “We willen groeien van de 0.0-versie waar we nu aan werken, naar een 10.0-versie die we tegen 2025 willen bereiken. We streven nu nog naar de titel Restaurant van de toekomst, maar we kijken vooral uit naar de weg er naartoe en de uitdagingen die nog komen.”