Jan Eef alert op meer geweld

Gat in het raam van het café waarvoor de dodelijke schietpartij plaatsvond. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Extra alertheid is geboden nu de Jan Evertsenstraat is geconfronteerd met twee overvalpogingen en een dodelijke schietpartij. Dat zegt Jeroen Jonkers van de organisatie Ik Geef om de Jan Eef. De geweldsincidenten zijn volgens hem vooralsnog geen reden om aan te nemen dat het weer bergafwaarts gaat met de Jan Evertsenstraat.

In de nacht van vrijdag op zaterdag was er een schietpartij voor een café, waarbij een man (44) overleed en twee mannen (50 en 44) lichtgewond raakten. Zij zijn geen bekenden van de politie. Vrijdagavond vond er een mislukte overval plaats op een geldwisselkantoor. Twee weken terug was er een overvalpoging op de Albert Heijn. ’’We zien het als incidenten’’, aldus Jonkers. ’’Maar het is wel reden voor extra alertheid.’’

De afgelopen tijd leek het beter te gaan met de Jan Eef, die jaren kampte met leegstand en criminaliteit. Dieptepunt was de dodelijke overval op juwelier Fred Hund, zes jaar geleden. Bij de herdenking vorig jaar prees burgemeester Van der Laan buurtorganisatie Geef om de Jan Eef, en zei hij dat het optimisme en zelfvertrouwen in de buurt weer terug is.

Dat optimisme en zelfvertrouwen is er nog steeds, volgens Jonkers. ’’De toedracht van de schietpartij is nog niet duidelijk. En twee overvalpogingen binnen twee weken tijd wil je natuurlijk niet. Maar twee zwarte zwaluwen maken nog geen winter.’’ Maar als er nu weer vaker overvallen gaan plaatsvinden, dan zijn volgens hem wel extra maatregelen nodig. Hij wil de veiligheidssituatie in de Jan Eef aan de orde gaan stellen in het regulier overleg met de politie en het stadsdeel.