Keuzehulp bij verkiezingen stadsdeel West en Nieuw-West

Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

Op woensdag 16 maart zijn er verkiezingen. Voor de gemeenteraad én voor de stadsdeelcommissie. Als hulp bij het bepalen van je stem is er de stemwijzer, met een versie voor stadsdeel West en een versie voor stadsdeel Nieuw-West.

Vijftien stellingen -over onder meer betaalbare woningen, parkeren, terrassen, festivals, groen en afval- moeten meer helderheid geven over de beste keuze straks in het stemhokje. Daarnaast is er een stemwijzer met dertig stellingen voor de gemeenteraad. 

De stadsdelen hadden de afgelopen vier jaar niet veel in de melk te brokkelen, maar daarin moet verandering komen. De stadsdeelcommissies krijgen weer meer invloed en bewoners krijgen meer mogelijkheden om hun stem te laten horen, zo stelt de gemeente.

De stadsdeelcommissie verandert van een adviescommissie in een bestuurscommissie van de gemeenteraad, met meer mogelijkheden om te adviseren, te controleren en richting te geven aan het werk van het dagelijks bestuur, aldus de gemeente. De stadsdeelcommissies gaan na 16 maart de gemeenteraad adviseren over de benoeming van het dagelijks bestuur. Vier jaar geleden had de stadsdeelcommissie daar geen enkele invloed op.

Nieuw is verder dan inwoners al vanaf 16 jaar mogen stemmen voor de stadsdeelcommissie. Inwoners van buiten de EU mogen stemmen zodra zij minimaal twee jaar hier wonen; voorheen was dat vijf jaar.  Behalve op 16 maart kun je in een beperkt aantal stemlokalen ook al op 14 en 15 maart je stem uitbrengen. 

Meer informatie:
Stadsdeel West: https://www.amsterdam.nl/stadsdelen/west/verkiezingen-2022-stadsdeelcommissie/
Stadsdeel Nieuw-West: https://www.amsterdam.nl/stadsdelen/nieuw-west/verkiezingen-2022-stadsdeelcommissie/