Koninklijke dumplings op de Overtoom

Hoogstins2024

Bij de Aziatische ‘toko’ van het Stach-imperium liggen sinds 4 juni dumplings in de koeling. Ze zijn gemaakt door de enige echte Maggie Xu.

Onder foodies is Maggie Xu een klinkende naam. Deze dame staat bekend als de ‘Dumpling Queen’ van Nederland. Ze maakt haar Chinese dumplings, jiaozi, van ragfijne velletjes die ze zelf maakt. Haar vulling bestaat uit groente en kruiden – grotendeels uit eigen tuin. Eventueel doet ze er gehakt bij. Elke dumpling die ze maakt, is een stukje vakwerk: verfijnd en precies op smaak.

Foodmarkets
Vanuit haar woonplaats Koog aan de Zaan verspreidt ze haar creaties over de omgeving, inclusief Amsterdam. Ze verkocht ze op de NeigbbourFoodmarket –momenteel op ‘sabbatical’ volgens hun site. Tot vorig jaar waren haar dumplings ook te koop bij strandtent Brandend Zand aan de Westerdoksdijk. Ze biedt ze nog wél steeds aan op de Sunday Market op het Westergasterrein en Pure Markt in het Amstelpark en in Park Frankendael. Ook zijn ze present als lunch bij We Canteen in WTC.

Vaste standplaats
Maar er is nieuws aan het jiaozi-front: sinds 4 juni hebben haar dumplings een vaste ‘standplaats’ in West. En wel bij Stach op de Overtoom, de Aziatische ‘toko’ van de keten. In Stachs koeling liggen haar jiaozi met varkensgehakt en knoflookbieslook en met shiitake en spitskool. Ze worden verkocht met een sweet chili of hoisin dip of liggen boven een salade met sushirijst. Vanaf 16 juni liggen ze ook in nieuwe winkel van Stach in de De Clercqstraat.

Televisieprogramma
‘Breaking news’, noemt ze het zelf op haar FB-pagina. In september komt ze ook nog eens in het NPO 2-programma Binnenstebuiten.Het kan niet op voor deze dame uit Zuid-China, die aan de universiteit van Beijng Engels en Westerse cultuur studeerde en ooit werkte als secretaresse en tolk. Ze wisselde China in voor Nederland toen ze verliefd werd op een Nederlander. Inmiddels zijn ze getrouwd, hebben ze drie kinderen en is ze koningin. Als dát geen modern sprookje is!

https://www.maggiejiaozi.com

 

DeWestkrant