Kwart eeuw galerie kunstenaars met psychiatrische achtergrond 

Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

Galerie Beeldend Gesproken in De Hallen is geen gewone kunstuitleen en galerie, maar een sociale onderneming die kunstenaars met een psychische kwetsbaarheid helpt. Beeldend Gesproken bestaat 25 jaar. Met voldoening kijkt directeur Monique Cornelissen terug, maar ze constateert ook dat er nog steeds een taboe rust op psychiatrische aandoeningen. 

Beeldend Gesproken werd opgericht in 1992 en vestigde zich in 2014 in De Hallen. “Ons doel is kunstenaars te helpen met maatschappelijke participatie en bij te dragen aan een ander imago van de psychiatrie’’, aldus Cornelissen. ’’Onwetendheid en vooroordelen blijven bestaan als je er niet over praat. Dat doen wij dus wel. Dat is onze missie.”

“Wij hanteren strenge criteria voor de kwaliteit en we werken alleen met professionele kunstenaars. Aanvankelijk kon je bij ons voor een appel en een ei een kunstwerk lenen of kopen. Dat vond ik een verkeerd signaal. Wij werken aan de emancipatie van mensen met een psychische kwetsbaarheid en professionaliteit moet beloond worden. In 2005 hebben we in één klap onze hele collectie marktconforme prijzen gegeven. Sommige werken werden drie keer zo duur. Het heeft ons niet één klant gekost.’’ 

“In 2013, middenin de crisis, zijn we een sociale onderneming geworden. Nogal wat zakelijke klanten zegden hun contract op. Kunst lenen was opeens luxe geworden. Die periode hebben we overleefd door hard te werken. Maar ook omdat veel klanten ons gelukkig trouw bleven. Dat harde werken hoefde ik gelukkig niet alleen te doen. Onze medewerkers en vrijwilligers hebben ook keihard gewerkt.”

Fondsen waarderen de visie en inzet van Beeldend Gesproken. Financiële ondersteuning is er van Stichting Doen, Kansfonds en Stichting Dioraphte. Monique Cornelissen is sinds kort met pensioen. Zij is als directeur opgevolgd door José Schiphorst, die Beeldend Gesproken verder wil uitbouwen en ontwikkelen.

Het jubileumfeest is op vrijdag 29 juni 2018 om tussen 16 en 19 uur in galerie Beeldend Gesproken in De Hallen.