Ook in West kun je een vegan rijsttafel eten

Het terrasje van Blue Pepper.
Hoogstins

Vegan eten lijkt uit te groeien tot het nieuwe normaal. Ook de rijsttafel is er inmiddels in een plantaardige variant. Niet alleen in Oost, maar vanzelfsprekend ook in West.

In 2017 kwamen we met onze eerste vegan-lijst. Er stonden toen 19 restaurants op. In 2020 volgde een update, inclusief 34 hotspots. Inmiddels is ook deze lijst weer ingehaald door de realiteit. Sommige adressen verdwenen, vele nieuwkomers doken op. Een daarvan is Veganees in de Eerste Constantijn Huygensstraat. Volgens mede-eigenaar Lennart Zwietering is het concept van zijn zaak uniek in Nederland: hun Asian Streetfood is namelijk volledig veganistisch. Je eet er gestoomde broodjes met tempeh of oesterzwammen, rendang van jackfruit of sateetjes van tahoe. Best funky allemaal; waaruit blijkt dat vegan food zijn geitenwollensokken-imago is ontstegen.

Mama Makan
Aangezien een beetje restaurant tegenwoordig minstens één vegan gerecht op het menu heeft, kon de komst van een plantaardige rijsttafel niet uitblijven. Ik zag ‘m op de kaart van Mama Makan, het Indonesische restaurant van het Hyatt Regency in Oost. Je kunt rekenen op loempiaatjes van tofu en waterkastanje, een curry van aardappel, tempeh en kurkuma (gulai tempeh), gefrituurde pompoen met kokos, gember en lente-ui (perkedel labu kuning) en een dessert met onder meer een ananas-tapioco-kokos taartje (39 euro per persoon).

Blue Pepper
Kort na deze ontdekking spotte ik een vegan rijsttafel op de kaart van Blue Pepper aan de Nassaukade. Gewoon in onze buurt, dus. Jaren geleden had ik in dit vrij chique restaurant gezeten. Al sinds 2002 serveren ze hier naar eigen zeggen Indonesian haute cuisine. Ik herinner me een smulpartij, maar toch had ik die zaak niet meer in mijn vizier. Tijd voor een herkansing, wellicht.

‘Electric Sensations in a Blue Swimming Pool’
De gerechten van de vegan rijsttafel klinken veelbelovend. Voor een (gepeperde) prijs van 48 euro per persoon komt er een pompoensoep met basilcium olie en chilivlokken op tafel. Ook krijg je Balinese watermeloen met sesam, pittige quinoa en schuim van Indonesische basilicum. De rendang van jackfruit en gepeperde aubergine (terong blado) worden geserveerd met gestoomde groenten, die afgetopt zijn met geroosterde kokos, en gele limoenrijst. Als dessert krijg je ‘Electric Sensations in a Blue Swimming Pool’. Oftewel: sorbetijs, fruit en vegan cake. De naam van het dessert lijkt spannender, dan het gerecht zelf. Maar in ieder geval is het origineler dan koffie met spekkoek.