Oud grijs pand van ID&T in havengebied opgevrolijkt met kunst

Hoogstins2024

Aan de rand van de stad, aan de Rhôneweg tussen het Westelijk Havengebied en station Sloterdijk, staat een heel kleurrijk pand. De afgelopen tijd zijn vijftien kunstenaars uit verschillende landen bezig geweest om van een grijs pand een mooi kunstwerk te maken. Anouk was bij de opening.

Wie vaker een rondje loopt door Sloterdijk had het al gezien, het grijze pand werd langzaam omgetoverd tot een kleurrijk geheel. Duizend liter verf verder was vrijdagavond de officiële onthulling. Initiatiefnemers Babette en Elias Rammelt hebben bij verschillende grijze panden aangeklopt en hier hadden ze beet. “Het was heel brutaal, maar het is mooi gelukt”, zegt Babette.

Het gebouw van festivalorganisator ID&T stond al langer leeg. “Het was zo’n lelijk pand, dat het drie jaar te koop heeft gestaan en niemand het wilde hebben”, vertelt eigenaar Duncan Stutterheim. Hij is blij dat de kunstenaars zich hebben kunnen uitleven. “De stad heeft steeds minder rafelrandjes, dat is goed, maar het is ook wel eens jammer.” Over een paar jaar komt de Makerstoren op deze plek, een nieuwe plek voor kunstenaars, dus het is alvast een voorproefje.

Kunst voor iedereen
Babette vindt kunst erg belangrijk, het kan een plek zo omtoveren tot iets totaal anders. Ze hoopt de transformaties ook op andere plekken te mogen doen. “Stel je hebt een beetje eng donker steegje, dan is het super mooi om er een vrolijke plek van te maken door middel van kunst.” Ze probeert het op deze manier ook toegankelijker te maken voor iedereen. “De drempel is een stuk lager want het komt vanzelf in je blikveld.”

Titia woont in Parijs en vond het een avontuur om mee te doen met dit project. Ze werd door Babette en Elias gevraagd om mee te doen aan het project. “Ik wist niet meteen of het iets voor mij was, want normaal maak ik animatievideo’s.” Toen ze eenmaal bezig was bleek ze het heel leuk te vinden en ze is blij met het resultaat.

Languit op de grond

Ook Luna Haverkorn heeft een deel mogen schilderen. “Ik heb een stuk op de grond gemaakt, dat was soms best lastig door de structuur van de tegels. En als ik een hele lange lijn maakte, lag ik soms languit op de grond.” Ze heeft ook veel likjes verf aangebracht bij werk van andere kunstenaars en is trots op iedereen die mee heeft gewerkt.

In 2022 wordt het pand gesloopt, dat duurt nog wel even, dus voorlopig is het kleurrijke pand nog te bewonderen aan de Rhôneweg 54 in Sloterdijk.

DeWestkrant