Ouderenwoningen in kerk?

Hoogstins2024

In de Augustanakerk in Bos en Lommer komen mogelijk ouderenwoningen. De Diaconie van de Evangelisch-Lutherse gemeente Amsterdam heeft een bod gedaan op het gebouw, dat te koop staat. De Diaconie wil de kerk nadrukkelijk ook een buurtfunctie geven.

Diverse partijen willen het markante kerkgebouw aan de Erasmusgracht kopen. Een van de gegadigden is de Diaconie van de Evangelisch-Lutherse gemeente Amsterdam, vrijwilligersorganisatie en ’hulpclub’ van de kerk. In samenwerking met bureau Ponec de Winter en Wolters Vastgoed is een plan ontwikkeld om de Augustanakerk te verbouwen tot Augustanahof.

Het project omvat zestien sociale huurwoningen, grotendeels beschermd wonen voor ouderen. Dit in de eeuwenoude hofjestraditie van de kerk. Enkele appartementen zijn bestemd voor mensen uit de buurt die willen meedoen aan activiteiten voor hof en buurt.  Er komen enkele gastenkamers. De ontmoetingsruimte en de grote keuken blijft behouden. De Diaconie wil de traditie van gezamenlijke maaltijden, inloopbijeenkomsten, activiteiten voor ouder en kind en muziekoptredens voortzetten.

Het is spannend voor de Diaconie, want er zijn meer kandidaten met plannen. ’’We hebben een bieding gedaan en moeten nu afwachten’’, zegt Hanne Wilzing, algemeen secretaris. Wilzing heeft goede hoop dat het plan van de Diaconie een streepje voor heeft, gezien het karakter van het project. Maar hij is ook realistisch. ’’De kerk wordt verkocht vanwege tekorten. Het moet financieel wel wat opleveren.’’ Wilzing hoopt dat er binnen enkele weken duidelijkheid komt.