Parkeerleed

Baarsjes, betaald parkeren, Amsterdam, Amsterdam-West
(foto Martine de Vente)
Hoogstins2024

Een brief over een verkeersboete veroorzaakt altijd enige huwelijkse spanning bij ons thuis. De afspraak is namelijk: de overtreder betaalt. Meestal ben ik dat, omdat ik bijvoorbeeld nog steeds niet begrijp hoe hard je nou mag op de A2 of vergeet de parkeerapp te verlengen als een afspraak langer duurt dan gepland. Echtgenoot probeert er niet meewarig over te doen, maar dat lukt niet altijd.

Deze boete bleek ik te hebben opgelopen op de Transformatorweg, op zondagochtend om negen uur. Dat ik daar was, kwam doordat ik zaterdagavond halftien werd gebeld door de voetbaltrainer van Zoon. Of hij wilde invallen in een hoger team, dat om kwart over negen moest spelen tegen SDZ. Of wij ons om kwart over acht aldaar wilden vervoegen. Natuurlijk had Zoon geen zin, want vroeg op, want Belangrijke Speeldate (=de hele middag gamen). ‘Kom op, dan breng ik je met de auto.’  Dat trok hem over de streep.

Er staat een parkeerpaal bij het terrein van SDZ. Maar omdat het zondag was, ben ik daar niet even gaan kijken. In West betaalt bijna geen hond om te parkeren op zondag. Nou, ja blijkbaar dus wel in dat kleine gemene rothoekje in Westerpark.

Parkeren aan de Transformatorweg kost maar tien cent (!) per uur. Daar hadden we nota bene zelf laatst nog een leuk stukje over geschreven voor De Westkrant. Maar kom op, 47 euro aftikken omdat je hebt verzuimd een duppie te betalen, is dat niet buitenproportioneel? Een rechter zou gehakt van maken van een boete die bijna vijfhonderd keer hoger was dan het te betalen tarief. En wie gaat het nou handhaven op zondagochtend, hebben ze niks beters te doen? Zo sputterde ik nog even verder met termen als pennenlikkers, regeltjesfascisten en ‘ga boeven vangen’. Gelukkig vond Echtgenoot het deze keer ook een belachelijke boete.

Maar wat te doen als je vindt dat iets onterecht is? Bezwaar maken, tot de rechter aan toe? Maar ik wist iets beters. Ik ging er een stukje over schrijven.

Bij deze.

Het werd 6-5 voor het team van Zoon in een bloedstollende wedstrijd. Dat was wel weer heel terecht. Volgende week worden ze waarschijnlijk kampioen.