Podiumwinkel opent in Jan Eef

De opening van Toon in 2015. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Podiumwinkel Toon opent dinsdag de deuren in de Jan Evertsenstraat. Bij Toon is werk van zeventig creatieve ondernemers en kunstenaars te koop. In de vroegere beddenwinkel is ook een koffiebar, een fairtradewinkel en ruimte voor muziekoptredens en toneel.

Zondagmiddag was er een drukbezochte opening voor genodigden, na maandenlange en ingrijpende verbouwingen. ’’We zijn kapot, maar zielsgelukkig’’, zei Marina Slabbers, een van de initiatiefnemers. Winkelstraatvereniging Jan Eef steunt Toon. Winkelstraatmanager Liesbeth van der Schaar noemde de komst van Toon ’een stap voorwaarts’ voor De Baarsjes.

In Toon zijn onder meer lampen, meubels, kaarten, schilderijen, foto’s, tassen, sieraden en vintage kleding te koop. Niet iedereen wordt toegelaten om te exposeren en te verkopen. Eenderde van de aanvragers is afgewezen omdat ze niet goed passen binnen Toon, aldus Slabbers. ’’Dat is vaak een gevoelskwestie.’’ Zowel werk van startende ondernemers als van meer gearriveerde creatieve ondernemers is te zien in Toon, stelt Slabbers.

Toon mikt op een brede doelgroep van verschillende leeftijden. ’’We willen geen plek worden voor alleen 30-jarigen die achter hun laptop zitten’’, zegt Slabbers. ’’We zijn niet anti-hipster, maar we willen geen hipsterplek worden.’’ De winkel gaat dinsdag om 10 uur open voor publiek.

DeWestkrant