Reizigers niet erg tevreden over stations Sloterdijk en Lelylaan 

Station Sloterdijk. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Treinreizigers geven station Sloterdijk gemiddeld een 6,6. Station Lelylaan krijgt een 6,2 en is het laagst gewaardeerde treinstation van Amsterdam. Dat blijkt uit de Stationsbelevingsmonitor 2023 die in opdracht van NS en ProRail is gemaakt.

De gemiddelde waardering van stations in Nederland is een 7,2. Dat is minder dan de 7,3 het jaar daarvoor. Sloterdijk (van 6,8 naar 6,6) en Lelylaan (van 6,3 naar 6,2) zagen de waardering ook achteruit gaan. De best gewaardeerde stations in Amsterdam zijn Amstel (7,4) en Centraal (7,4).  

De daling van de waardering komt door het toenemende aantal reizigers na corona, aldus NS. “Stations werden drukker wat invloed heeft op de waardering, terwijl het tijdens de coronajaren met weinig reizigers juist rustig was op het station. Ook de terugkeer van de forens na veel thuiswerken heeft invloed op de score. Die is doorgaans kritischer op zijn station dan reizigers die een dagje uit zijn.”

Het hoogst gewaardeerde station van Nederland is Klimmen-Ransdaal. Dit station op de Zuid-Limburgse Heuvellandlijn kreeg een 8,7. Station Lage Zwaluwe is op de laatste plaats geëindigd met een 4,6.

DeWestkrant