Rem op verkoop sociale huurwoningen Oud-West en De Baarsjes

Stadgenoot verkocht deze sociale huurwoning op de Jacob van Lennepkade in 2019. (Archieffoto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Woningcorporaties stoppen met de verkoop van sociale huurwoningen in Oud-West en De Baarsjes. Wel zijn uitzonderingen mogelijk. Dat staat in het akkoord tussen woningcorporaties, de gemeente en huurderskoepels voor de komende vier jaar.

De afgelopen jaren hebben woningcorporaties vele honderden sociale huurwoningen verkocht in Amsterdam. De corporaties stellen dat zij het geld nodig hebben voor nieuwbouw en verduurzaming. In het akkoord is de afspraak gemaakt dat verkoop in principe niet meer gebeurt in gebieden waar maximaal 30% bestaat uit sociale huurwoningen.

In Oud-West/De Baarsjes (30% sociale huur) verkopen corporaties dus geen woningen meer. In bepaalde gevallen blijft verkoop onder voorwaarden toegestaan. Onder meer als de woning een ‘onacceptabele investering’ vergt, onderdeel is van een VVE waarin de corporatie weinig woningen (over) heeft of deel uitmaakt van een sloop/nieuwbouwproject.

In Bos en Lommer (39% sociale huur) en Westerpark (42% sociale huur) mogen corporaties wel huurwoningen blijven verkopen. Er zijn nu negen gebieden met een stop op verkoop. Behalve Oud-West/De Baarsjes gaat het om Centrum­-Oost en Centrum­-West, Oud­-Zuid, Buitenveldert/Zuidas, Weesp, De Aker/Nieuw-­Sloten, IJburg/Zeeburger­ eiland en De Pijp/Rivierenbuurt.