Restobar Jacob in Oud-West is een luilekkerland

Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

In het pand waar voorheen Bar Dapper zat, waait een gastronomische wind. Je luncht er nu met kokkels en sambalboter en borrelt er met gefrituurde seizoensgroenten met daslook-piccalillymayo.

‘Alstublieft, uw broodje kaas’. Nou, nou, dat is wel heel simpel gezegd. Ik heb net een foccacia met kaas, dragonmayonaise en sjalot pickle besteld. Dat klinkt toch net even exclusiever. Na één hap weet ik dat dit broodje niet het usual broodje kaas is – dat mag ook wel voor 12 euro. De lichtgekruide en niet vette focaccia is opvallend goed. Wat wil je als je dit Italiaanse platbrood bij Stadsbakkerij As in Zuid haalt!

Ex-Coulisse
Vergeleken met de andere opties op de lunchkaart van Jacob Amsterdam aan de Bilderdijkstraat 217 is mijn broodje het minst culinair. Een beetje avonturier gaat waarschijnlijk voor de kokkels met sambalboter en bestelt daarna nog een portie olijfolie-roomijs met laurierolie. In het pand waar voorheen Bar Dapper zat, waait een gastronomische wind, die wordt aangestuurd door de voormalige sous-chef van Coulisse, Neil Perukel. Dat hij uit de fine dining komt, blijkt ook uit een gerecht als gele biet, amandelcrème en soya beurre blanc op de avondkaart.

De Kade Café
Jacob Amsterdam is sinds 5 april in bedrijf. Zoals we eerder schreven is de zaak van Lynn, Morris en Lewis uit horecafamilie Van Breda (Helmers, Weber, Lux). De broers bestierden eerder samen De Kade Café in de Kinkerstraat. Jacob is het eerste project dat Morris en Lewis samen met hun zusje Lynn doen.

Restobar
Anders dan hun andere zaken is Jacob geen café met eten erbij, maar is het een heuse restobar en speelt food een prominentere rol in het concept. Vanzelfsprekend kun je dan niet aankomen met bitterballen en aanverwanten, maar moet je het zoeken in fritto misto van seizoensgroenten en daslook-piccalillymayo (11) of Noorderkaas met een papadum en appelketchup.

Loungy setting
Deze creaties eet je in een loungy setting: lome achtergrondmuziek, een strak maar warm interieur en lekker veel licht. Luieren is hier een eitje. Dat vindt ook hond Bennie die naast me ligt. Terwijl zijn bazin honderduit kletst met haar vriendin, opent hij af en toe zijn ogen en dut hij vervolgens weer in. Het is verleidelijk om hier de rest van de dag te zitten en af en toe wat van de kaart te snoepen. Ben benieuwd hoe lang jij hier blijft hangen!

Foto: Patricia Jacob
DeWestkrant