Shampoo en gezichtscrème uit koffiedik

Evaluna Marquez (links) en Josephine Nijstad van Caffe Inc. (Foto Cees Hin)
Hoogstins2024

West krijgt een recyclingfabriek voor koffiedik. Bij innovatiehub Prodock wordt koffiedik straks gerecycled tot koffieolie, geschikt voor persoonlijke verzorgingsproducten als shampoo en crème. Ook worden dan koffieblokken geproduceerd voor biobased materialen. 

Met de bouw van de fabriek aan de Moezelhavenweg is vier miljoen euro gemoeid. Caffe Inc. BV werkt hiervoor samen met het Amsterdam Klimaat en Energie Fonds (AKEF), dat de opschaling van de technologie financiert. De fabriek kan straks jaarlijks evenveel CO2 besparen als wat 75.000 bomen in één jaar opnemen.

Slechts 1% van een koffieboon komt in een kopje koffie terecht, zo stellen initiatiefnemers Josephine Nijstad en Evaluna Marquez van Caffe Inc. De overige 99% is koffiedik en eindigt als afval. In Nederland gaat het om zo’n 250.000 ton koffiedik per jaar. Zo gaan waardevolle grondstoffen verloren en wordt 8,5 miljoen kg CO2 per jaar uitgestoten, aldus Caffe Inc.

Uit het koffiedik worden hoogwaardige oliën gewonnen, die gebruikt kunnen worden in persoonlijke verzorging, bijvoorbeeld in gezichtscrème of een shampoobar. Caffe Inc. gaat verder koffieblokken produceren waarvan bijvoorbeeld panelen en plaatmateriaal gemaakt kunnen worden.

Nijstad en Marquez willen naar eigen zeggen bijdragen aan een duurzame wereld door een praktische oplossing te ontwikkelen voor een afvalproduct dat iedereen kent. Zij hebben achtergronden in milieutechniek & management en chemie.

DeWestkrant