Stadsdeel controleert op illegale pergola’s

Admiraal de Ruijterweg. Het stadsdeel controleert of er een vergunning is voor bouwwerken op daken. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

In De Baarsjes zijn bij handhavingscontroles een zestal illegale bouwwerken ontdekt. De pergola’s zijn gebouwd op adressen aan de Admiraal de Ruijterweg, Chasséstraat en Witte de Withstraat.

“Bij een controle is gebleken dat de pergola’s zonder omgevingsvergunning zijn geplaatst”, aldus een woordvoerder van stadsdeel West desgevraagd. “Onderzocht wordt of die pergola’s kunnen worden gelegaliseerd. Als blijkt dat dit niet kan, dan moet de pergola door de overtreder worden verwijderd.”

Legaliseren is mogelijk door alsnog een omgevingsvergunning aan te vragen. “Is er geen kans op een vergunning dan moet het bouwwerk verwijderd worden. De overtreder krijgt dan eerst de mogelijkheid om dat zelf te doen. Doet de overtreder dat niet vrijwillig dan kan het stadsdeel die verplichting tot verwijdering opleggen met een dwangsombesluit.”

Bij restaurant De Italiaan in de Bosboom Toussaintstraat speelt een andere kwestie rond een pergola, die staat op twee parkeerplaatsen. De eigenaren zijn een petitie gestart in de hoop dat de pergola na 31 oktober mag blijven staan.

DeWestkrant