Toren te koop: 1 miljoen

Ook in de Zuid-toren van het Mercatorplein kun je straks gaan wonen. Er hangt nu een bord waarop staat dat het pand een woonbestemming heeft. Mercatorplein 17 meet iets minder dan 1000 vierkante meter en staat te koop voor 1 miljoen euro, aldus makelaar DTZ Zadelhoff.

Een woonbestemming heeft het pand volgens gegevens van de makelaar al sinds 2007. Er hielden tot 2010 echter onder de noemer Wereldpand een aantal organisaties van buitenlanders kantoor. Een van de erfenissen daarvan is dat het pand helemaal rolstoeltoegankelijk is gemaakt, inclusief lift die bijna het hele vloeroppervlak van de toren in beslag neemt. Nu zit er Jan Eef Pop Up, een spin off van Geef om de Jan Eef die kantoorruimten verhuurt aan zzp’ers.

Om te weten hoe het is om er te wonen, moet je aan de overkant zijn. De noordtoren wordt bewoond sinds 1996, toen de renovatie van het Mercatorplein een feit was. In de toren zelf zitten twee appartementen die ieder weer verdeeld zijn over twee woonlagen. De onderste heeft heel lang te koop gestaan. De noord-toren stond toen op instorten en met tekeningen van de oude Berlage zelf geheel gereconstrueerd. Op deze pagina uit De Telegraaf van november 2011 is te zien hoe het binnen kan worden.image

De Zuid-toren, nu dus te koop, was toentertijd in een betere staat en is dus nog het origineel uit de jaren twintig. Het pand bewoonbaar maken vraagt behoorlijk wat aanpassingen. Een goede architect in de arm nemen is dan geen overbodige luxe. Mooi zijn de ruimtes in de ‘brug’, maar die lift zou je eruit moeten slopen.

DeWestkrant