Tram 14 definitief weg

Tram 14, Dam, Amsterdam-Centrum, Openbaar Vervoer, Amsterdam-West
(foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Tramlijn 14 wordt definitief opgeheven. De Stadsregio Amsterdam en het GVB zien geen reden om het plan aan te passen na bezwaren van gebruikers uit West en Nieuw-West. Ook verdwijnt lijn 7 uit de Witte de Withstraat en de Jan Evertsenstraat. De tramlijnen 7 en 13 en bus 21 moeten volgens het GVB de passagiers van lijn 14 gaan vervoeren.

De ingrepen houden verband met de ingebruikname van de Noord-Zuidlijn in de zomer van 2018. Het GVB wil een aantal tram- en buslijnen omleggen, inkorten of zelfs opheffen. Het vervoersbedrijf stelt dat passagiers dankzij de Noord-Zuidlijn gemiddeld sneller zullen reizen, maar vaker moeten overstappen. De stadsregio heeft de plannen van het GVB goedgekeurd.

Voor West en Nieuw-West betekent dit een pijnlijke ingreep. Tram 14 verdwijnt wegens ’te weinig vervoersvraag’. Een tramhalte op de Bos en Lommerweg zal komen te vervallen. Reizigers moeten volgens het GVB daar gebruik gaan maken van bus 21. ’Voor enkele reizigers is dit een nadeel omdat de rechtstreekse verbinding vervalt’, zo staat er in het plan. Reizigers uit Geuzenveld kunnen volgens het GVB gebruik maken van de trams 7, 13 of bus 21.

Tramlijn 7 gaat vaker rijden, alleen straks niet meer via de Witte de Withstraat en Jan Eef maar over de Hoofdweg. Als compensatie wordt een nieuwe halte aangelegd op de kruising Hoofdweg/Postjesweg. Het vervoersbedrijf kan door de omlegging geld besparen op onderhoud aan rails en wissels. De rails worden verwijderd uit de Witte de Withstraat.

Het GVB houdt de deur op een klein kiertje voor nieuwe aanpassingen. Het OV-net is niet in beton gegoten, zo benadrukt het vervoersbedrijf. De ontwikkelingen zullen nauwgezet worden gemonitord, aldus GVB-directeur Alexandra van Huffelen. ’’Als er ruimte is om het netwerk verder te verbeteren, dan doen we dat.’’

Er is een online petitie gestart om het GVB te bewegen om tram 14 toch in stand te houden. Zo’n vijfhonderd gebruikers hebben die inmiddels ondertekend.

 

DeWestkrant