Ufuk in de Jan Eef: wereldberoemd tot in Alphen aan den Rijn

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Mijn oom Herbert lijkt zo uit een sprookje te zijn gelopen. Deze Indische tachtigplusser van 1 meter 55 heeft grijs-blauwe ogen en een stem à la Maria Callas. Hij is immer vrolijk en nimmer verlegen. Of hij nou in de McDonalds, een ziekenhuis of de Appie is, hij strooit altijd met babbels, grapjes en schouderklopjes. Iedereen die ‘Herbie’ ontmoet, valt voor hem.

Herbie is mijn lievelingsoom en ik let een beetje op hem. Geregeld ga ik bij hem in langs in Alphen aan den Rijn. Nooit met lege handen, natuurlijk. De ene keer breng ik op zijn verzoek pekingeend mee, de andere keer pepesan, pittige makreel. Stiekem vind ik het soms best een gedoe om langs te gaan, zo zonder auto. Met de bus en trein duurt het langer dan ik wil. Op de een of andere manier lijkt het vaak niet uit te komen als we hebben afgesproken – te veel deadlines, andere afspraken of té lekker weer.

Gelukkig wonen er bij hem in de buurt zat vrouwen die niet zo opgefokt zijn als ik en never nooit piepen. Voor hen is het geen ‘ding’ om bij hem langs te gaan, maar een vanzelfsprekendheid. Een Vietnamese loempiaverkoopster brengt hem al jaren gefrituurde garnalen met zoetzure saus. Met zijn Marokkaanse vriendin Nazira drinkt hij dagelijks thee. Is hij grieperig, dan brengt ze hem een pan harira, Marokkaanse linzensoep.

De laatste jaren is mijn oom gek op de Turkse keuken. Hij houdt van de dolmas, gevulde druivenbladeren, van zijn Turkse vriendin. Met haar kip uit de oven, gehaktballetjes in tomatensaus en gevulde aubergines scoort ze ook goed. Toen zij hem vertelde dat ze geregeld naar Amsterdam gaat om bij Ufuk in de Jan Eef te eten, kreeg ik de opdracht daar eten voor hem te halen.

Vandaag heb ik dat gedaan – eindelijk. Als ik bij hem binnenkom en ‘Ufuk’ zeg, glundert hij. Nieuwsgierig bekijkt hij de buit: kip met groente (6 euro), lamsvlees, rijst en een salade. Vooral het boterzachte lamsvlees gaat er rap in. De saus bij de kip mengt hij met zijn zelfgemaakte loeihete sambal. Hij leunt achterover en zegt: “Turken kunnen heel goed koken.”
http://www.ufukrestaurant.nl