Verbouwing legt muurschildering uit 1979 bloot

(foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

De verbouwing van een woning aan de Slatuinenweg legt een stukje geschiedenis bloot van het straatje in De Baarsjes. ‘Beleggers geen fortuinen, behoud de slatuinen’, zo staat er op de muurschildering van het ‘Februari Collectief’ uit 1979.
Het collectief bestond uit kunstenaars, die geïnspireerd waren door protestschilders uit Latijns-Amerika. In Amsterdam maakten zij veel muurschilderingen aan het einde van de jaren zeventig en het begin van de jaren tachtig. Veel van deze kunstwerken zijn verdwenen na renovatieprojecten en sloop.
Zo kwam vorig jaar op het Osdorpplein de schildering (zie foto hieronder) van de Chileense kunstenaar Jorge Kata Núñez te voorschijn. Hij maakte deel uit van een groep Latijns-Amerikaanse kunstenaars die toentertijd in Amsterdam in ballingschap leefden.

(foto: Martine de Vente)

Aan wie het schilderwerk op de woning aan de Slatuinenweg kan worden toegeschreven, is niet bekend. De woning waarop het schilderij te zien is, is leeg en wordt verbouwd. Het hoekhuis van 85 vierkante meter werd verkocht in mei voor € 625.000,-.