Verkoopprijs woningen weer gedaald

Houtmankade. West blijft populair onder huizenkopers, maar vraagprijzen worden nu minder vaak overboden. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De afkoeling van de Amsterdamse huizenmarkt zet door. Het aanbod groeit en de verkoopprijzen gingen licht omlaag. Voor een woning in West betaalden kopers 1,3 procent minder per m2 dan het voorgaande kwartaal. In heel Amsterdam was de daling sterker met gemiddeld 4,6 procent. 

De vraagprijzen per m2 stegen nog wel licht, maar de transactieprijzen daalden. Bieden en verkopen boven de vraagprijs komt minder vaak voor en dan met een lager bedrag, zo blijkt verder uit de cijfers over het vierde kwartaal van 2022 van Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA). In het derde kwartaal was er ook al sprake van een prijsdaling. 

Overbieden
West is onder huizenkopers nog steeds populair: in het stadsdeel wordt 75 procent van de woningen boven de vraagprijs verkocht. Dat is veel, maar een jaar eerder was dat nog 93 procent. In heel Amsterdam liep dat percentage terug van 82 naar 63 procent. Bij de overbiedingen ging het om percentages tussen 0,7% (Zuid) en 4,2% (West). 

Aanbod
Het totale woningaanbod steeg in alle stadsdelen licht ten opzichte van het derde kwartaal, behalve in West en Oost waar het aanbod nagenoeg gelijk bleef. Vergeleken met een jaar eerder is het aantal woningen dat te koop staat bijna verdubbeld. In Nieuw-West en Zuid staat zelfs 122 procent meer te koop, volgens de MVA. 

‘Prijzen normaliseren’
“Het is duidelijk te zien dat het aanbod stijgt en dat de prijzen normaliseren”, aldus voorzitter Jerry Wijnen van de MVA. “De vraagprijzen zijn terug naar het niveau van eind 2019. Door de gestegen hypotheekrente is de leencapaciteit echter lager geworden, dit is zeker voor de startende koper een obstakel.”

Woning kost 538.000 euro
Kopers betaalden gemiddeld 538.000 euro voor hun nieuwe woning in Amsterdam. Dat is een daling van 3,9 procent ten opzichte van het vorige kwartaal en een daling van 10,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. 

Huurprijzen omhoog
De huurprijzen voor de vrije sector in Amsterdam stegen met 10,9 procent ten opzichte van een jaar eerder, zo meldt woningplatform Pararius. Het gaat om huurprijzen voor nieuwe huurders. Die betalen nu 25,75 euro per m2 per maand.

Verkoop uit voorzorg
Makelaar Ot de Boer van Van Huis Uit Makelaars ziet volgens Pararius het aantal woningen dat te huur wordt aangeboden flink teruglopen. “Hoge rentes, fiscale veranderingen en alle geplande regulering maakt dat er in Amsterdam steeds minder geïnvesteerd wordt in huurwoningen en dat particuliere verhuurders vrijgekomen huurwoningen uit voorzorg verkopen.”