Riskante verzakking Da Costakade: afsluiting voor auto’s, woonboten weg

Da Costakade. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Meer veiligheidsmaatregelen zijn nodig vanwege verzakkingen van de kademuren op de Da Costakade, zo meldt de gemeente in een brief aan omwonenden. Het gaat om het deel tussen de Potgieterstraat en de Kinkerstraat.

Vanaf 8 januari sluit de gemeente de straat af voor doorgaand autoverkeer tussen de huisnummers 114 en 128. Vier woonboten gaat de gemeente op korte termijn tijdelijk verplaatsen. Het is nog niet bekend waarheen. De kademuur moet worden versterkt.

Het was al bekend dat de kademuur in slechte staat was. In 2018 is een deel versterkt met een veiligheidsconstructie. Voor andere delen was dit toen niet noodzakelijk. Maar uit metingen blijkt nu dat het niet versterkte deel steeds verder richting het water beweegt. 

Ondanks het opheffen van een aantal parkeerplaatsen en een verbod op zwaar verkeer gaat deze verzakking door, aldus de gemeente. Dit zou uiteindelijk kunnen leiden tot het instorten van de kademuur. Om die reden wordt dit deel van de kade afgesloten voor autoverkeer. Ook worden extra inspecties en metingen verricht. 

Op donderdag 4 januari van 18.00 tot 20.00 uur is er voor bewoners en ondernemers een inloopbijeenkomst in De Hallen Studio’s, Hannie Dankbaarpassage 18.

Onlangs werd meer bekend over de inrichting van de Da Costakade nadat de kademuren zijn versterkt. Zo komen er minder parkeerplekken terug. Het deel tussen de Kinkerstraat en Jacob van Lennepkade wordt volgens de plannen binnenkort als eerste aangepakt. 

DeWestkrant