Vita Lente in Oud-West heeft de zonnigste gerechten van dit seizoen

Vita Lente (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

In de J.P. Heijestraat is het Surinaamse comfort food van My Corner vervangen door de Zuid-Europese keuken van Vita Lente: spicy oesters, amandelcakejes met citrus custard, pan con tomate.

Myron Linger is een bekende naam in Oud-West. Geregeld geeft hij maaltijden weg aan mensen die minder bevoorrecht zijn dan hij. In de J.P Heijestraat heeft hij al jaren My Broodje, een Surinaamse broodjeszaak. Twee jaar geledem opende hij in dezelfde straat op nr. 94H My Corner, waar hij kippenbouten met witte nasi en saoto op de kaart zette. Een functioneel ingericht zwart-wit-grijs restaurant: tafels, stoelen, toonbank.

‘Langzaam leven’
Sinds eind oktober heeft My Corner plaatsgemaakt voor Vita Lente (‘langzaam leven’). Het interieur is minder basic dan voorheen, maar zonder dat het wemelt van de tierelantijntjes. Daarnaast oogt het warmer; meer als een klassieke bruine kroeg. De nieuwkomer is uitnodigend en laagdrempelig. En dát is ook precies wat de eigenaar, Simon Witmaar, in gedachten had toen hij Vita Lente opende.

Sterrenrestaurant Coulisse
Voorheen was hij mede-eigenaar van sterrenrestaurant Coulisse in het centrum. Na vijf succesvolle jaren moesten Simon en zijn compagnon ermee stoppen. Door het faillissement van de voormalige hoofdhuurder werd hun huurcontract
voortijdig beëindigd en kwam het niet tot een nieuwe overeenkomst.

Spicy oesters
In zijn nieuwe stek draait het niet om fine dining, maar om belegde broodjes, snacks, zoetigheden en gerechtjes die je ook zou kunnen krijgen in een barretje of terrasje aan de Méditerranée. Amandelcakejes (financiers) met citrus custard bij de koffie. Een baguette met gepofte paprika, stracciatelle (een Italiaanse kaas) en basilicum of focaccia met aubergine, pecorino en peterselie voor de lunch (8 euro). Misschien een spicy oester met duindoornbes en koriander – gewoon, omdat het kan.

Schnitzel van parelhoen
Opties waar de zonnestralen als het ware doorheen sijpelen. Ideaal om je stemming op te krikken bij het grauwe herfstweer. Ook ‘s avonds komt er zat zonnigs uit de keuken, zoals brood met tomaat en ansjovis of een steak tartaar met Parmezaan en daslookkappers (14 euro). Naast die koude keuzes zijn er ook warme gerechtjes, waarvan vooral de schnitzel van parelhoen met verse kimchi mijn aandacht trekt. Het dessert van melkijs met vijgencompote en vijgenbladolie lijkt me de perfecte afsluiter.

Champagne
Aan lekkers om eindeloos bij te kletsen geen gebrek. De forse drankkaart staat garant voor glazen spraakwater. De drie vriendinnen naast ons bestuderen deze kaart tot in detail. Of ze bubbels willen, vraagt er eentje. De studentes gaan voor de champagne. Hoe leuk (en zorgeloos) midden op een doordeweekse dag! Decadentie aan de Goudkust van West, plus vet veel levenslust. Ik schat in dat Vita Lente uitdijt tot een hotspot voor West én Zuid.

Foto Patricia Jacob
DeWestkrant