Voetganger is straks de baas in Rembrandtpark

(foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Om duidelijker te maken dat scooters en andere snorfietsen niet mogen rijden in het Rembrandtpark, zijn hier nieuwe borden geplaatst. Het park wordt een voetgangerszone waar fietsers wel zijn toegestaan, maar snorfietsen verboden zijn.

Overal langs het park zijn al nieuwe, blauwe voetgangersbordjes geplaatst. Er zit nog een zak overheen, omdat het mogelijk is dat er nog bezwaar komt op de nieuwe regel, zegt de woordvoerder van stadsdeel Nieuw-West. “Daarna gaat de zak eraf en gaan de bordjes gelden.”

Het invoeren van voetgangersgebieden waar fietsers ’te gast’ zijn gebeurt stadsbreed. Zo is het Vondelpark ook een voetgangersgebied dat verboden is voor scooters, maar waar fietsen is toegestaan. Met deze borden kunnen ‘snorfietsen effectief uit het park worden geweerd’, schrijft de gemeente. Volgens de gemeente is 95 procent van alle snorfietsen in de stad een snorscooter.

Uit eigen waarneming bleek gisteren dat er in het Rembrandtpark nog veelvuldig wordt gesnorfietst en zelfs gebrommerd, terwijl dat voorheen ook al niet mocht. Bij de ingangen van het park stonden altijd al borden die een ‘onverlicht fietspad’ aanduiden. Hier mogen alleen snorfietsen komen met elektromotor of uitgeschakelde verbrandingsmotor.

De oude situatie bij het Rembrandtpark (foto: Martine de Vente)

In de nieuwe situatie hebben voetgangers altijd voorrang en zijn fietsers als het ware te gast. Dat leidt volgens de gemeente nooit tot gevaarlijke of conflictsituaties.

Voor wie een snorscooter heeft en zich nu minder bedeeld voelt, stelt het stadsdeel dat er omliggende routes zijn, waardoor er ‘redelijkerwijs sprake is van een kleine omrijfactor’, zo formuleert het stadsdeel Nieuw-West de maatregel.

DeWestkrant