Voorjaarsvakantie 2024: 10x lol voor kids in West en Nieuw-West

Kiem Lokaal: eerst groen lunchen en daarna kunst maken. (Foto Kiem Lokaal)
Hoogstins2024

Van zaterdag 17 tot en met zondag 25 februari vieren de kinderen dat het bijna lente is en hebben ze vakantie. Maar goed dat je in onze buurt woont. Hier is altijd zat te doen, dus ook in de vakantie. Enkele tips.

WEST
1. De Gibraltar, Haarlemmerweg 645A
Kinderen met en zonder beperking kunnen hier zonder belemmering samenspelen. Deze inclusieve speeltuin in Bos en Lommer heeft in de voorjaarsvakantie extra activiteiten, zoals een kinderfilm (21 februari), spelletjesmiddag (22 februari) en knutselmiddag (23 februari).

2. De Hallen, De Passage
Elke woensdag is er een kidsmiddag in de Passage met wisselende activiteiten. Kom gewoon langs in Oud-West, aanmelden is niet nodig. Ook leuk: op zaterdag 24 februari barst het in De Hallen van de creatieve makers. Van 11.00 tot 17.00 uur laten ze op de Maker Market hun creaties zien. Meer kunstzinnig talent vind je vanaf 13.00 uur in The Creative Lab in De Hallen Studio’s. Eerst ideeën opdoen en daarna flink knutselen, tekenen, schilderen of boetseren met de kids!

3. KIEM Lokaal, Wachterliedplantsoen 1
Dit kindergroencafé in Bos en Lommer is iedere woensdag en zondag van 10:00 tot 16:30 uur open voor ontbijt en lunch. Kinderen kunnen zelf smaakmakers voor op de boterham plukken uit de vensterbank. Ook kunnen ze hun eigen smoothie bij elkaar fietsen en de wereld ontdekken in het KIEM Lab. Op 18 februari opent KIEM iets nieuws bij de wijkboerderij voor de deur: het KIEM Dierkwartier. Dit belooft een feestje te worden! Van 14.00 tot 16.00 uur.

4. Museum t Schip, Oostzaanstraat 45
In de voorjaarsvakantie kun je in en rondom dit Amsterdamse School Museum in de Spaarndammerbuurt terecht voor uiteenlopende activiteiten, zoals een Amsterdamse School-wandeling of ambachtelijke workshop: portrettekenen, metselen, tegelmaken.

5. OBA, Mercatorplein 89
Op 22 februari organiseert de bieb in De Baarsjes Letterdans voor kinderen van 6+. Zij kennen alle letters van het alfabet, maar kunnen zij ze ook dansen? Sommige letters zijn sierlijk, andere rechttoe rechtaan. Hoe kun je daar een beweging van maken? Of een muziekstuk? Op dezelfde tijd – van 10.00 tot 11.00 uur – is er ook Letterdans-sessie bij de OBA in Osdorp.

6. Theater de Krakeling, Pazzanistraat 15
Bij dit theater in het Westerpark kunnen kinderen vrijwel elke dag hun lol op. Op zaterdag de 17de is er ‘een kak-voorstelling met een grote boodschap’: Diarree is mijn lievelingskleur. Dit stuk voor kinderen van 8+ laat zien dat kunst een creatief wapen kan zijn. Voor jongere kids is er onder meer Het Stoere Prinsesje, een eigentijds sprookje over moed, en Sneeuwwitje, de musical.

NIEUW-WEST
7. De Natuurkamer, President Allendelaan 4
‘Het mooiste stukje Sloterpark’ barst zoals altijd bijna uit zijn voegen van alle activiteiten in de voorjaarsvakantie. De organisatie werkt aan een divers kinderprogramma van 20 tot en met 22 februari. Hier zul je te zijner tijd de details vinden. Nog iets: op de 25ste is er een jeugdtheaterproductie, De Groene Gochelaar door Woedy Woet, voor kinderen van 4 tot en met 9. Na of vóór een bezoek aan De Natuurkamer is het wel zo leuk om de nabijgelegen natuurspeeltuin De Natureluur in te gaan.

8. Meervaart, Meer en Vaart 300
In dit theater in Nieuw-West barst het in de voorjaarsvakantie van de stukken voor kinderen. Voor zondag de 18de staat bijvoorbeeld de musical 100% Coco New York (9+) op de agenda. De dag erna kunnen jongere kinderen (2+) naar Dikkie Dik en ik, een prentenboekjesfestival rond dieren in de tuin. Op de 21ste is het tijd voor Rijnreisje, een visueel spectaculaire voorstelling van theatermaker Steef de Jon, waarbij het publiek mee kan reizen met twee zalmen die door de Rijn richting Zwitserland gaan.

9. New Metropolis, Burgemeester Rendorpstraat 1
In een tijd waarin de zorgwekkende daling van leesvaardigheid onder Nederlandse jongeren een urgent probleem vormt, heeft Sofia Sabbar (Juf Soof), invalkracht in het basisonderwijs met een achtergrond in pedagogische wetenschappen, het initiatief genomen om het leesplezier Nieuw-West naar nieuwe hoogten te tillen. Elke woensdagmiddag organiseert ze vanaf 14.00 uur een leesclub voor beginnende lezers (7+) in dit cultureel centrum. Op die dagen zijn er interactieve voorleessessies, taalspelletjes en workshops boekbespreking.

10. Van Eesteren Museum, Noordzijde 31
Op 22 februari zijn kinderen van 5 tot en met 12 jaar welkom in dit museum om hun eigen versie van het Sloterplas Monster te maken. Je weet wel, dat ‘ding’ dat nu al eeuwenlang op 30 meter diepte woont, en waar zelfs een lied voor is gemaakt: Het Monster van de Sloterplas.

Monster van Sloterplas. Foto: Van Eesterenmuseum.


DeWestkrant