Waarom de regenboogvlag een erepodium verdient in (Nieuw-)West

De Regenboogadviesgroep van stadsdeel Nieuw-West en stichting Ondersteboven voor de regenboogvlag bij het Tuinstadhuis aan Plein ‘40-’45. Foto: Patricia Jacob
Hoogstins2024

17 mei is de Internationale Dag tegen Homo-, Lesbo-, Bi-, Trans- en Interseksefobie (IDAHOBIT). Sinds deze ochtend wappert de regenboogvlag op het Tuinstadhuis aan Plein ‘40-’45 als steunbetuiging voor de lhbtqia+-gemeenschap. Ook in West zijn er initiatieven voor en door deze community.

Wereldwijd wordt er vandaag aandacht gevraagd voor de sociale onwenselijkheid van discriminatie en geweld op grond van seksuele oriëntatie, gender identiteit, expressie of geslachtskenmerken. Daarnaast wordt de seksuele-, gender en seksediversiteit gevierd.

Stichting Ondersteboven
De Regenboogadviesgroep van stadsdeel Nieuw-West en stichting Ondersteboven sloegen ook dit jaar weer de handen ineen om vandaag gezamenlijk de regenboogvlag te hijsen op het Tuinstadhuis aan Plein ‘40-’45. Daarvoor en daarna waren er toespraken rond het thema ‘no one left behind: equality, freedom and justice for all’. Ook was er ruimte om te reflecteren: hoe kan nog meer worden gedaan tegen uitsluiting en discriminatie van de lhbtqia+-gemeenschap?

Vernieling
Deze vraag is anno 2024 nog steeds relevant. De community wordt nog steeds niet door iedereen geaccepteerd. Dat blijkt onder meer uit het feit dat afgelopen zondag een aantal 4 mei-kransen bij de Sloterplas waren vernield, waaronder de krans van Pink Nieuw-West.

Regenboogstoep
In West werkt de regenboogvlag bij sommigen als een rode lap op een stier, met als triest dieptepunt de brandstichting in een studentenflat in Bos en Lommer omdat daar regenboogvlaggen hingen. Inmiddels hebben diverse mensen zich ingezet om de regenboogkleuren overal in het stadsdeel te laten duiken. Vorig jaar waren er bijvoorbeeld 1500 gratis regenboogvlaggen beschikbaar voor omwonenden van het Westerpark. Her en der verspreid in West staan regenboogbankjes. Bij het Bos en Lommerplein is een stoep waar je over de regenboog kunt lopen. Ewout van Galen, een van de initiatiefnemers: “De regenboog staat niet alleen voor seksuele diversiteit, maar voor diversiteit in het algemeen. De regenboog symboliseert dat je mag zijn wie je bent en dat iedereen hier welkom is.”

Intersekse
Tot 5 juni staat de foto-expo ‘Intersekse – 1 op de 90’ in het Wachterliedplantsoen in Bos en Lommer. Je ziet er foto’s van mensen die geboren zijn met een lichaam dat niet duidelijk man of vrouw is. Hun levensverhalen staan erbij. Het doel van deze
tentoonstelling is om mensen bewuster te maken van het bestaan van seksediversiteit, zoals intersekse. De lhbtqia+-gemeenschap laat zich in al haar facetten zien en dat is helemaal goed: zij horen erbij.

Regenboogontmoetingen
Voor community-leden die in een ontspannen setting met elkaar samen willen zijn, organiseren stichting Meneer Howard & Co en Paul Hofman elke donderdag van 13.00 tot 15.00 uur Regenboogontmoetingen. De eerstvolgende is op donderdag 23 mei. Samen praten, soep en tosti’s eten en nieuwe mensen leren kennen. Dáár gaat het om bij deze bijeenkomsten, die volledig gratis zijn. Het adres: Buurtkamer Meneer Howard & Co, Willem de Zwijgerlaan 153.

DeWestkrant