Wat te doen met ‘dode hoek’ bij Erasmuspark?

Hoogstins2024

Een bakstenen gebouwtje van Waternet en Liander, een betonnen plaat, een heleboel klimop en een pissoir, ofwel een ‘krul’. Het is niet het meest oogstrelende stukje van het Erasmuspark, daar op de hoek van de Mercatorstraat en de Jan van Galenstraat.

Het gebouwtje van Waternet en Liander is een gemaal annex elektriciteitshuisje dat het overtollige water vanuit de Baarsjes naar de andere kant van de Erasmusgracht pompt. Het gebouw wordt al gerenoveerd, en dat is een mooie aanleiding om ook iets te doen met de openbare ruimte eromheen.

De komende drie maanden hebben initiatiefnemers Arnoud Hekkens en Lex de Jong zich dan ook verschanst in het pand waar tot voor kort kinderfietsspecialist Kesbeke zat.  Iedere woensdag- en vrijdagmiddag gooien ze de deuren open om ideeën uit de buurt voor de dode hoek te verzamelen. Aanstaande zaterdag, 11 april is er ook een open dag.

Om het kaalgetrokken pand aantrekkelijker te maken, hangen foto’s van de buurt uit de beginjaren in de etalage. De Jong heeft ze opgediept uit de beeldbank van het Stadsarchief. Dat de open deur buurtbewoners trekt, blijkt wel als mevrouw Lensing binnenstapt om te informeren waar een van de foto’s vandaan komt. Ze woont sinds 1936 in de buurt. Over de plek van het gemaal weet ze dat er een schooltje van hout stond, dat in de oorlog werd afgebroken omdat de buurtbewoners moesten stoken. Het Erasmuspark zelf was nog een stukje boerenland, de boerenkinderen zaten bij haar in de klas.

Na drie maanden informatie verzamelen, willen De Jong en Hekkens de plannen van de bewoners voorleggen aan de gemeente. Het idee is dat zij de hoek zelf in beheer gaan nemen en dat de buurt daar het geld voor krijgt dat de gemeente nu besteedt aan het onderhoud van het stuk groen. Hoeveel geld dat is, weet De Jong niet. “De gemeente zegt dat dit soort informatie niet openbaar is.”

De plannen voor het gemaal kunnen van alles zijn, van educatief tot verblijfsruimte tot een gemeenschappelijke tuin. En over of het pissoir kan blijven staan. De Jong: “De mensen in de buurt vinden het stinken, maar als je hier een tijdje zit, kom je erachter dat er toch wel heel veel gebruik van wordt gemaakt.”

Hier de facebookpagina van het gemaal, zaterdag van tien tot vijf is de open dag.

 

DeWestkrant