West is het poké-paradijs van de stad

Foto Poké Perfect
Hoogstins

Als je wilt lunchen met een poké-bowl zit je picobello in West. In ons stadsdeel struikel je bijna over die salades met een Hawaiiaans accent.

Poké stamt uit Hawaii. Van oorsprong is het een salade van gemarineerde blokjes rauwe vis– meestal tonijn (ahi)– met zwarte sesamzaadjes bovenop en limu, een soort algen, onderop. De poké-schotels die sinds 2017 in Nederland razend populair zijn, zijn een stuk minder basic. In West werd de trend gezet door Poké Perfect in de Kinkerstraat, maar de laatste tijd zijn er in de buurt soortgelijke salad bars opgedoken. Nu de zon dit weekend overuren draait, heb je misschien wel zin in een poké-party in het park. Vandaar dat we wat adressen op een rijtje hebben gezet.

Poké Perfect, Kinkerstraat
Bij Poké Perfect kun je je eigen bowl samenstellen op basis van sushirijst of quinoa. Vervolgens kun je losgaan met premiums als zalm, crispy tofu of gerookte kip. Je eindigt met toppings van groente en fruit, een saus en wat knapperigs. Kant-en-klare schotels zijn er eveneens, inclusief seizoenspecialiteiten als de Proteïne Poké met 45 gram eiwitten en de Oh My Gyoza met vegetarische dumplings. Ook vind je er een collectie bijgerechten, waaronder Japanse kipsateetjes, shrimp tempura en, eh, kibbeling. Tussen de desserts zit zowel een brownie van chocola als een stuk spekkoek.

Amsterdam Poké Bowl, Bosboom Toussaintstraat
Ook bij Amsterdam Poké Bowl vliegen de gezonde ingrediënten je om de oren. Zelf je bowl samenstellen of gewoon gaan voor een prefab-hap, zoals de Vegan Tuna met plantaardige tonijn, mais, avocado, zeewiersalade, lente-ui, bio olijven en geroosterde sesamzaadjes danwel de Roasted Chicken waarbij gegrilde kippenborst, zoete aardappel en mango de show stelen. De basis van elke bowl is sushirijst of quinoa. Als bijgerechten kun je onder meer loempia’s bestellen – vega of met kip. Om het ook qua desserts Aziatisch te houden, zijn de vijf zoete Koreaanse cakes een idee (rice cake nuri).

Poké GoGo, Nassaukade
Poké GoGo is de nieuwste ster aan het poké-firmament en open sinds eind vorig jaar. Als basis voor de bowls kun je kiezen tussen sushirijst en een green mix. Ook hier doe-het-zelf bowls en kant-en-klare salades met natuurlijk zalm (Go Salmon Hawaii) of tonijn (Go Tuna Honolulu). Voor vega’s is er de Go Fried Tofu Kauai met gefrituurde tofu, bellpepper, mais, edamame-bonen, kerstomaatjes, guacamole en geroosterde sesamzaadjes. Forse lijst met bijgerechten, zoals gefrituurde kippenvleugels en friet van zoete aardappel. Koffie of thee voor na je maaltijd, maar dan zonder iets zoets erbij.