Zoektocht naar vrijheid in ExploreZ Festival

Foto Maria Morales
Hoogstins2024

De zoektocht naar vrijheid staat centraal tijdens het ExploreZ festival dat tussen 22 en 30 september grotendeels in West en Nieuw-West plaatsvindt. Het festival draait onder meer om de vraag ‘kan ik hier wel zijn, wie ik ben?’ 

ExploreZ biedt een week met muziek, dans, theater en beweging. Van de opzwepende tonen van Roma muzikanten uit Antwerpen tijdens Balkan Kitchen, tot een uitleg over wat keuzevrijheid is volgens jongeren uit vijf landen tijdens Make your Choice. Veel voorstellingen, workshops en ontmoetingsmomenten zijn gratis toegankelijk. Hoofdlocaties zijn Podium Mozaïek en De Meervaart, maar ExploreZ is ook onder meer in het Rembrandtpark en bij de Sloterplas.

Voor deze derde editie werkt initiator ZID Theater samen met gezelschappen uit Servië, Griekenland, Polen, Marokko, Hongarije en België. De feestelijke opening is op zondag 23 september om 16.00 uur in Podium Mozaïek. Die middag zijn er previews van meerdere voorstellingen en performances van zangeres Karima El Fillali en Spoken Word artiest Babs Gons. 

Levende beeldentuin

Op zaterdag 29 september verrast het spelersensemble van ZID met een levende expositie in het gebouw van het Van Eesterenmuseum. In Lost City tonen 25 (buurt)acteurs – met culturele achtergronden uit twintig verschillende landen – in korte stukken hun eigen perspectief op vrijheid. Het publiek loopt als het ware door een levende beeldentuin en luistert naar hun verhalen.

www.explorez.nl