Zwemmen in de buurt: hier kan het

De Admiralengracht, met aan de overkant het Erasmuspark. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins

De komende dagen leven we in de tropen en snakken we naar (zwem)water. We vertellen je waar je in (Nieuw-)West kunt plonsen als de beste.

Amsterdam heeft meerdere buitenbaden, maar het gros is al gesloten. De belangrijkste reden: een personeelstekort. Het buitenbad van Sportplaza Mercator aan de Jan van Galenstraat 315 ging op 2 september in winterslaap, maar vanwege het mooie weer is het bad op woensdag 6 september toch open van 14.00 tot 18.00 uur. Bij ons in de buurt is verder alleen het Sloterparkbad van 6 tot en met 10 september open. De tijden: woensdag en vrijdag van 14.00 tot 18.00 uur, zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur. Je vindt het zwembad aan de President Allendelaan 2-4 in Nieuw-West.

Officiële zwemplek
Liever zwemmen in open water of in de natuur? Amsterdam heeft slechts een handvol officiële zwemplekken in en om de stad. Op veel andere plekken wordt zwemmen gedoogd, maar geldt altijd: het is op eigen risico. De waterkwaliteit op die plekken wordt bijvoorbeeld niet getest. De Nieuwe Meer is een van die schaarse officiële zwemplekken. Het gebied heeft drie strandjes, een van de populairste ligt in Nieuw-West: de Oeverlanden. Sinds 23 augustus geldt er echter een waarschuwing voor blauwalgen. Kijk hier voor de laatste stand van zaken.

Wildzwemplekken
Als dat je te ver vindt, kun je het ook dichter bij huis zoeken. Veel mensen zoeken verkoeling in de Admiralengracht bij het Erasmuspark. Een andere populaire wildzwemplek in West ligt in de wijk Houthaven, aan het Waterplein. We schreven onlangs dit artikel over die twee zwemplekken.

Peuterbadjes
In West en Nieuw-West zijn acht badjes voor de kleinsten om te spelen en af te koelen. Ze zijn volgens de gemeente open van 10.00 tot 18.00 uur bij temperaturen van 20 graden en hoger. De badjes worden dan dagelijks schoongemaakt, zo belooft de gemeente. In dit artikel lees je waar peuters kunnen spetteren.