3D zebrapad moet Witte de Withstraat veiliger maken

Illustratie Bert Wouters
Hoogstins2024

In de Witte de Withstraat komt een 3D zebrapad dat de straat veiliger moet maken. Het gaat om een proef van het stadsdeel naar aanleiding van een voorstel van beeldend kunstenaar Bert Wouters op de website Stem van West. Wouters liet zich inspireren door een project in IJsland. 

Voor zover bekend gaat het om het eerste 3D zebrapad in Amsterdam. Door een optische illusie lijkt het zebrapad boven het wegdek te zweven. Ter hoogte van de Van Kinsbergenstraat zal het 3D zebrapad eerst alleen op het fietspad worden aangebracht. Initiatiefnemer Wouters vindt dat jammer. Hij had liever gezien dat het meteen op de rijbaan komt. “Het grootste probleem is de snelheid van de auto’s.”

Omwonenden van de Witte de Withstraat dringen al geruime tijd aan op meer snelheidsbeperkende maatregelen. Het stadsdeel heeft als tijdelijke maatregel een deel van de straat versmald met hekken. Inmiddels heeft het stadsdeel snelheidsmeters geplaatst om erachter te komen of de hekken daadwerkelijk leiden tot minder hard rijden.

Eerder werden tijdelijke verkeersdrempels geplaatst, maar die zijn weggehaald omdat ze trillingen veroorzaakten. 

DeWestkrant