‘Auto op benzine in 2030 verboden in de stad’

Haarlemmerweg. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Het verkeer in Amsterdam moet in het jaar 2030 uitstootvrij zijn. Voertuigen met benzine- en dieselmotoren mogen de stad dan niet meer. Volgend jaar al mogen personenauto’s op diesel van vijftien jaar en ouder al niet meer binnen de Ring A10 rijden.

Dat zijn de ingrijpende maatregelen van het Actieplan Schone Lucht dat het college van B en W heeft gepresenteerd. De maatregelen zijn nodig omdat Amsterdammers gemiddeld dertien maanden korter leven door vieze lucht, aldus B en W. 

Er komen subsidies en ontheffingen om bewoners en ondernemers te ondersteunen bij de overgang, zo stelt het college. Ook komen er priviliges, zoals parkeervergunningen voor schone voertuigen.

Brom- en snorfietsen die niet uitstootvrij zijn, mogen vanaf 2025 al de bebouwde kom niet meer in. Binnen de Ring A10 komt in dat jaar een uitstootvrij gebied voor vracht- en bestelwagens, taxi’s, ov-bussen en touringcars.

De Amsterdamse plannen voor de periode na 2025 gaan een stap te ver, zo heeft staatssecretaris Van Veldhoven via een woordvoerder aan de NOS laten weten. “Voor mij is een verbod van benzine- en dieselauto’s niet aan de orde.” Ook in de Tweede Kamer is veel kritiek.

Eind deze maand wordt het plan besproken in de gemeenteraad. Daarna is er een periode van inspraak voordat het plan wordt vastgesteld. 

DeWestkrant