Bij Noorderhof kun je alles maken

Er waren ook al wel wat trouwerijen op de Buurtwerkplaats
Hoogstins2024

Buurtwerkplaats Noorderhof geeft iedereen de mogelijkheid om alles te ontwerpen en te maken wat thuis niet mogelijk is. Op het terrein, dat verscholen ligt achter het Sloterparkbad, staat een loods gevuld met al het gereedschap dat een mens nodig kan hebben.

Sander Borsje, Peik Suyling en Tobias Krasenberg zijn de initiatiefnemers van de werkplaats. Volgens Tobias creëert de werkplek een nieuwe sociale dynamiek in de buurt.

”Aan de andere kant van het water ligt een voormalig overlastgebied. Dit vormde een paar jaar geleden een barrière voor buurtbewoners om te genieten van het park daarnaast. Als oplossing voor die plek begonnen Sander, Peik en ik met het ontwerpen van een mobiele natuurspeelplaats ter promotie van natuurspeelplaats de Natureluur. We wilden dat buurtbewoners konden meedenken en ontwerpen, dus wij maakten een werkplek voor hen op een braakliggend parkeerterrein.

Uiteindelijk moesten we daar weg omdat de gemeente daar ging bouwen. De buurtbewoners vonden het jammer dat de buurtwerkplaats niet meer zou terugkeren. Dit was voor ons een goede reden om te zoeken naar een nieuwe plek. Die hebben we hier gevonden.’’

De buurtwerkplaats is een voorbeeld van wat men een social design project zou noemen. Dit houdt in dat het een plek is waar mensen samen kunnen ontwikkelen. Dit kan door het bijwonen van een workshop, symposium of door zelf met een goed idee te komen. Geïnteresseerden kunnen bijvoorbeeld een cursus lassen of houtbewerking volgen.

”Het leuke aan deze plek is dat mensen zelf kunnen bepalen wat zij willen doen of maken. Daarnaast blijft het allemaal kleinschalig en lokaal. Geregeld komen hier lokale organisaties barbecueën en we hebben onlangs een aantal trouwerijen gehad’’, vertelt Tobias.

”Daarnaast is hier een aantal bedrijven ontstaan, zoals Koele Kachels, die van oud ijzer hot-tubs, pizza ovens en kachels maakt, en Bakkerij Eenvoud. Een van de schaftwagens op het terrein is omgebouwd en heeft een kleine houtgestookte leem-oven. De bakkerij reist rond door het land en praat onder andere over het thema eenvoud.”

Volgens de initiatiefnemers heeft de werkplaats niet één bepaalde doelgroep. ”Wij willen een omgeving creëren voor mensen, waarin zij durven te experimenteren,’’ vertelt Tobias. ”Het maken van producten is ongedwongen. Peik noemt dat drempelloos. Daarbij is een informele sfeer belangrijk.”

Het project is niet onopgemerkt gebleven. De initiatiefnemers doen mee aan onderzoeken naar stedelijke ontwikkelingen.

”De overheid vraagt zich af hoe dit soort projecten zich ontwikkelen en welke thema’s hier spelen. Plekken zoals deze zijn namelijk heel waardevol. De buurt leert elkaar hier kennen. Helaas is niet alles wat wij doen altijd zichtbaar, een voorbijganger ziet dat hier gewerkt wordt, maar ziet niet altijd het eindresultaat schitteren op bijvoorbeeld een festival. Buurtwerkplaats Noorderhof zet zich in voor heel veel projecten. Iedereen is welkom om te ontdekken wat hier de mogelijkheden zijn.”

Kijk op de Facebookpagina van Noorderhof voor meer info.

DeWestkrant