Bij PizzaPezzi in de Jan Eef koop je pizza per ons

Mede-eigenaar Josh in actie bij PizzaPezzi. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Het type pizza dat PizzaPezzi in De Baarsjes verkoopt, hadden we in West nog niet: pizza al taglio. Omdat je deze Romeinse pizza per ons koopt, is het een eitje om er een pizzaschotel van samen te stellen. Geen mixed grill, maar een mixed pizza als het ware.

Van de stukken pizza in West kunnen we een boulevard aanleggen. We hebben het in alle maten en soorten; van de Napolitaanse versie van nNea in de Bilderdijkstraat tot de Siciliaanse van Zenzero in de Gerard Callenburgstraat. Sinds 8 november hebben we er een optie bij die we nog niet eerder hadden. Ik heb het over de Romeinse pizza bij PizzaPezzi, Jan Evertsenstraat 65H, De Baarsjes.

Date in pizzeria
Wie wel eens in Rome is geweest, heeft vast wel pizza al taglio (‘per stuk’) gezien: rechthoekige pizza op grote platen, die in stukken wordt verkocht en meestal wordt geknipt met een schaar. De eigenaren van PizzaPezzi zijn de Nederlandse Carin en de Engelse Josh. Ze ontmoetten elkaar twaalf jaar geleden in Rome, waar ze toen allebei woonden. Hun eerste date was – jawel – in een pizzeria. Twee jaar terug zegden ze hun kantoorbanen op en reisden ze over de wereld met hun dochtertje.

Bakkunst
Na Azië koersten ze aan op Europa en verdiepten ze zich in Rome in de kunst van het bakken van pizza al taglio. Terug in Nederland begon hun zoektocht naar een stek om Romeinse pizza te bakken en verkopen. In de Jan Eef, de smulstraat van De Baarsjes, hadden ze ‘beet’ en kwam hun droom tot leven.

Lunchtijd
PizzaPezzi is een frisse en uitnodigende plek zonder frutsels. De vitrine met versgebakken pizza’s staat er centraal en steelt de show. Terwijl Carin een nieuwe lading pizza uit de oven haalt, praat ik met Josh. Ik ben er rond lunchtijd. Hoewel het op dat moment aardig druk is, neemt hij de tijd om een en ander uit te leggen.

Seizoenspizza
“De prijs van de pizza’s is afhankelijk van het gewicht. Je kunt zelf aangeven hoe groot je pizzapunt moet zijn. Het aanbod wisselt geregeld. We willen onder meer inspelen op het seizoen, zoals met de pompoen-gorgonzolapizza. Daarnaast zijn er een paar pizza’s die we altijd bakken.”

Aanrader
Een van die vaste verschijningen is de pizza met Italiaanse worst, champignons en de kaas stracciatella (3 euro per ons).Een aanrader” aldus Josh. Daar laat ik het niet bij. Ik mix en match me een ongeluk, en neem daarnaast pizza met pompoen en gorgonzola, tomaat en mozzarella en tomaat en ansjovis mee (25 euro voor vier forse stukken). Zelf een salade bij elkaar husselen en, hoppa, diner is ready.

Mixed pizza
Een paar uur later likken we onze vingers af bij de pizzamaaltijd. Krokante, maar toch zachte bodems. Goede ingrediënten, vooral het subtiel gekruide worstje. We hoppen van lekker kazige stukken naar het frisse van de tomaat-mozzarella en het zoutige van de ansjovis. Ik vind het wel wat, deze mixed pizza. Waarom één smaak als je er ontelbare op je bord kunt hebben? Pizza per gewicht is ideaal voor (verwende) stedelingen die veel te kiezen willen hebben!

DeWestkrant