Bouwer bungalows Van Bossepad vraagt nieuwe vergunning aan

(foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

Ze zijn breder en hoger geworden dan vergund in de bouwvergunningen, en het stadsdeel was al bezig met een handhavingsprocedure. Maar de projectontwikkelaar van de bungalows aan het Van Bossepad in de Staatsliedenbuurt heeft nu zelf een nieuwe vergunning aangevraagd voor legalisatie van de onderdelen die zonder vergunning zijn gebouwd en de handhavingsprocedure is gestaakt. Dit schrijft portefeuillehouder Melanie van der Horst in een memo aan de stadsdeelcommissie.
Het betekent dat het geharrewar rond de bouw van de huurbungalows op de groenstrook aan het Oostelijk Marktkanaal voorlopig nog niet voorbij is. Inmiddels staat een van de woningen sinds drie maanden te huur op funda voor € 3500 per maand. De woningen zijn zeer luxe uitgevoerd, met onder andere twee badkamers, twee koelkasten en drie slaapkamers.
Na de geconstateerde overtredingen van de bouwvergunning, is het stadsdeel verplicht bij overtredingen een legalisatie-onderzoek te doen, zo schrijft Van der Horst. Hierna zou de ontwikkelaar de fouten moeten herstellen.
Het stadsdeel kan dit proces nu terzijde schuiven, omdat de ontwikkelaar van de nieuwbouwbungalows een nieuwe vergunning heeft aangevraagd. Deze moet Stadsdeel West opnieuw beoordelen. Daarna zouden hier weer inspraak- en bezwaarprocedures kunnen volgen, aldus Van der Horst.
De bouw van de bungalows is een kwestie die al speelt sinds 2009. De woningen zouden komen op de plaats van oude loodsen pal tegenover de begane grondwoningen aan de Van Bossestraat. Voor de bouw is het bestemmingsplan toentertijd voor dit gebied omgezet naar ‘wonen’. Daarna bleef het een tijdlang stil rond de bouw, tot in 2017 bewoners protesteerden tegen de kap van bomen die in het plantsoen stonden.

(foto: Martine de Vente)

Nu de bouwsels van 153 vierkante meter per stuk bijna klaar zijn, heeft een van de buren een handhavingsverzoek ingediend. Na onderzoek, kwam het stadsdeel erachter dat er op verschillende onderdelen niet gebouwd is volgens de vergunning.
Zo zijn uitbouwen gerealiseerd op de kelderbak van de woningen. Deze zijn weliswaar vergunningsvrij, maar dan hadden ze op de grond hadden moeten staan en niet op de kelderbakken. Verder is ‘het niet goed gelukt’ een damwand te plaatsen voor de onderkeldering van de woningen waardoor schade is ontstaan aan schuren en opstallen van de buren. De welstandscommissie oordeelde ook nog eens negatief over de uitbouwen en de kleurstelling van het schilderwerk. Deze zouden het ‘eenduidige beeld’ verstoren. Volgens de welstandscommissie zou er nog een ‘ontwerpslag’ moeten plaatsvinden om wel te voldoen aan de eisen.
Overigens gaat de herbeplanting van de voor de bouw gekapte bomen wel door. Deze zou uitgesteld worden, omdat het bouwbedrijf nog niet klaar was. Van der Horst belooft dat begin of halverwege mei nieuwe bomen in het plantsoen komen te staan.

Nu je hier toch bent… willen we je iets vragen. Steeds meer mensen lezen De Westkrant en dat waarderen wij enorm. De Westkrant is gratis, maar journalistiek kost tijd, moeite en geld. Door jouw donatie kunnen wij ons werk blijven doen en iedere dag nieuws brengen uit Amsterdam-West.

Voor minimaal € 5,- kun je ons steunen, en dat is zo gebeurd.

Klik hier om te doneren Word supporter