De Hallen in september: 3 gouden tips

Hoogstins2024

Zaterdag 3 september is er weer een Kloffie Markt in De Hallen. De dag erna is er een Culturele Zondag speciaal voor senioren. Ook de rest van de maand valt er zat te beleven. Voor jouw gemak hebben we drie topuitjes geselecteerd.

1. Expositie ‘The Weight of Existence
Datum: vrijdag 9 september tot en met maandag 26 september
Locatie: De Passage, Hannie Dankbaarpassage en Galerie Beeldend Gesproken, Hannie Dankbaarpassage 23
De aanleiding voor deze expositie is het 40-jarig jubileum van Alan Land bij het Nationale Ballet. Hij danste als eerste solist bij dit gezelschap en wordt er later balletmeester. Naast docentschappen bij gerenommeerde dansgezelschappen wereldwijd, is hij altijd in zijn vrije tijd actief geweest als beeldend kunstenaar.
Als danser werkte hij intensief samen met uitgesproken choreografen als Hans van Manen, Toer van Schayk en Rudi van Dantzig. Deze samenwerking heeft zijn artistieke ontwikkeling onmiskenbaar beïnvloed, in het bijzonder voor wat betreft zijn engagement als mens en beeldend kunstenaar. Vooral Rudi van Dantzig met zijn betrokkenheid bij de mensheid en het lot van onze planeet heeft veel indruk op hem gemaakt; de twee universele thema’s zijn op alle fronten in zijn werk aanwezig.
Volgens kenners zijn de kunstwerken hoogst eigenzinnig, uitdagend experimenteel door hun balans en disbalans, maar vooral visueel ijzersterk door hun emotionele lading en veelvormige sensualiteit. Lands vroege bewondering voor onder anderen Edward Hopper, Caravaggio en Toer van Schayk is terug te vinden in de bedrukte sfeer, uitvergrote emotionaliteit en uitgesneden composities.
Enige tijd geleden vond een bijzondere ontmoeting plaats tussen hem en kunsthistoricus Rudi Fuchs. Wat Fuchs toen opviel; puur, authentiek en mooi door de geconcentreerde weergave van de werkelijkheid en wiebelende lijnen. Niet zomaar lijnen, maar lijnen als bewegende lichamen in een begrensde ruimtelijkheid als reflectie van herinneringen. In de korte film Langzaam beven tot het lichaam gestalte wordt recenseert Rudi Fuchs het Lands werk op zijn eigen bijzonder precieze manier.

2.Art, Design & Vintage Markt
Datum: zaterdag 10 september, 11.00 tot 17.00 uur
Locatie: Passage, Hannie Dankbaarpassage
Zoals altijd nemen de deelnemers van deze markt hun mooiste aanwinsten mee. Het is de ideale plek om prachtige vintage objecten voor je huis te vinden. Of om eindelijk dat ene ontbrekende stuk aan je verzameling toe te kunnen voegen. Loop langs schilderijen, snuffel tussen art deco-objecten, glas, keramiek, sieraden, verlichting, Aziatische kunst en decoratieve objecten.

3. Boekenmarkt in De Hallen
Datum: zondag 18 september, van 10.00 tot 17.00 uur
Locatie: De Passage, Hannie Dankbaarpassage
Deze boekenmarkt is een regelmatig terugkerend evenement waar twintig tot dertig boekhandelaren hun antiquarische, bijzondere en soms nieuwe boeken uitstallen. De keuze en variëteit is groot en men kan er boeken en publicaties vinden over kunst, geschiedenis, muziek, fotografie, filosofie, literatuur, topografie, Amsterdam en nog veel meer.

DeWestkrant