De Otter staat er weer piekfijn bij

Foto Willem de Kam
Hoogstins2024

Molen De Otter langs de Kostverlorenvaart is in volle glorie hersteld. De houtzaagmolen uit 1631 is de afgelopen weken schoongemaakt, geschilderd en geteerd. Vandaag wordt voor het eerst in vijftien jaar weer een houten balk in zijn geheel doorgezaagd door de molen, een mijlpaal na jaren stilstand.

Het was noodzakelijk dat de molen van een nieuwe verf- en teerlaag werd voorzien omdat er de afgelopen jaren weinig onderhoud was gepleegd. Lange tijd stond de molen te verkommeren, mede door een slepende juridische procedure over een verplaatsing. De Otter blijft nu definitief staan op de huidige -en oorspronkelijke- plek.  

De Otter is de oudste nog bestaande houtzaagmolenmolen van dit type. De nieuwe eigenaar G.T. van der Bijl BV heeft als doelstelling om de molen weer permanent te laten draaien en het terrein in oorspronkelijke staat te herstellen en te verduurzamen. De werkzaamheden aan De Otter zijn uitgevoerd door molenaars Roel Gremmer en Willem Roose, in samenwerking met zeewindmolenspecialist Thomas de Nijs. 

“Wij doen er alles aan om de oudste paltrokmolen binnen afzienbare tijd weer permanent te laten draaien en openbaar toegankelijk te maken”, zo laat Guido Mensink weten, directeur en mede-eigenaar van G.T. van der Bijl. “Vandaag heeft De Otter voor het eerst weer hout gezaagd, een zeer bijzonder moment.”