Drink je mooi bij de Bouillon Brothers

Joris van de Bouillon Brothers
Hoogstins2024

Even warm als koffie en thee, maar verfijnder dan een fruitsapje of smoothie. Hallo, bouillon! Bij ons vooral bekend als gerechten, in New York, Berlijn en Londen al hot als verkwikkend drankje voor ieder moment van de dag. Vanuit de Haparandaweg wil Joris Landa, eigenaar van de Bouillon Brothers, bouillon groot maken. “Het lijkt me geweldig als Amsterdammers een kop thee of koffie vervangen door een kop bouillon.”

De vriendin van Joris bedacht de blije namen erbij

Sinds eind mei heeft hij een zaak in het appartementencomplex waar hij woont. Met een medewerker schenkt hij hier kalfs- en kippenbouillon en misosoep. Bij elke drank krijg je noedels en een topping naar keuze; gembersap, kimchi, geroosterde knoflook, Keltisch zeezout. Kant-en-klare combi’s zijn er ook. Zijn vriendin bedacht er blije namen bij. Joris’ favoriet: de Sipping Beauty, kalfsbouillon met peterselie en limoen (5 euro voor 275 ml).

Voordat Joris voor zichzelf begon, was hij general manager bij hotel Van der Valk Sassenheim-Leiden. Waarom hij in de bouillon stapte? “In Amsterdam kon je nog nergens een kop bouillon drinken. Nederlanders zijn altijd in voor iets nieuws en associëren de drank met iets goeds en gezonds. Bij griep drinken ze vaak kippenbouillon, meestal eentje van bouillonblokjes. Zulke blokjes mijd ik. Mijn kippen- en kalfsbouillons worden getrokken van botten. Een tijdrovende klus. De kalfsbouillon is pas na een nacht klaar.”

‘Ik brul ‘yes’ bij de Tom Yummy’

In ‘bottenbouillons’ zit onder meer collageen, een eiwit dat in veel schoonheidscrèmes zit. Joris: “Het is natuurlijk niet zo dat je er na een liter als nieuw uitziet, maar het helpt wel.” Bouillon is daarnaast ook caloriearm. Maar de hamvraag is natuurlijk of het lekker is. Ik brul ‘yes’ bij de Tom Yummy, kippenbouillon met chili-olie, kokosmelk en limoen. Fris, zomers, verkwikkend en minder zout dan Cup-a-Soup. Maar ik zeg ‘eh’ bij de ontbijtdrank van kippenbouillon, rauwe cacao en ghee (geklaarde boter). Vreemde combinatie en niet zoet genoeg.


Behalve bouillons – binnenkort ook online verkrijgbaar – verkoopt Joris ook koffie, thee, broodjes, salades en zoetigheid, waaronder steengoed zelfgemaakt bananenbrood. Buurtbewoners weten hem al goed te vinden. Ze komen zomaar even binnen of om bij te tanken na een rondje hardlopen. Het gros babbelt Engels en is aantrekkelijk, de mannen zijn opvallend gespierd. Fijn plekje, hier zo in Houthaven.
https://www.facebook.com/bouillonbrothers/?fref=ts

DeWestkrant