Duurzame kiosk als groen hart van de Kinkerbuurt 

De nieuwe kiosk naast de moestuinen op het Nicolaas Beetsplantsoen. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Op het Nicolaas Beetsplantsoen in de Kinkerbuurt is een groenkiosk geplaatst. De kiosk is bedoeld als informatie- en activiteitencentrum voor een groenere en gezondere leefomgeving. Het duurzame gebouwtje heeft een groen dak, zonnepanelen en regenwateropvang. 

Het ‘Groene Hart van de Buurt’ is een initiatief van buurtbewoner Lea Witmondt. De financiering -45.000 euro- werd verkregen door mee te doen aan West Begroot. Na een stemming onder inwoners van West was de kiosk een van de uitverkoren plannen waarvoor stadsdeel West geld beschikbaar stelde.

Moestuin
De kiosk is geplaatst naast de moestuin en fruittuin van Het Eetbare Plantsoen. Er zullen regelmatig tuinders aanwezig zijn om informatie te geven over zaken die te maken hebben met vergroening, duurzaamheid en sociale cohesie. Buurtbewoners kunnen twee keer per jaar stekken en zaden komen ruilen of weggeven. Voor buurtgenoten met een kleine beurs zijn geveltuinplanten gratis af te halen.

Leengereedschap
Naast een kleine groenbibliotheek en leengereedschap is er straks ook informatie van duurzame initiatieven en organisaties zoals Amsterdam Rainproof, Rooftop Revolution, Grachten van Smaragd en Adopteer een Bak.

Workshops
Na het versoepelen van de coronamaatregelen is er plaats voor bijeenkomsten van kleine groepen, zo is de bedoeling. De kiosk gaat verder dienen als startpunt voor ‘groene evenementen’, zoals workshops snoeien, composteren en een moestuin aanleggen.