De kaart waar je wijzer van wordt: honderden minibiebs in beeld

De beroemdste boekenkast van West: de minibieb bij de Kostverlorenbrug in Westerpark. Foto: Richard Mooyman.
Hoogstins2024

Ook in West zijn boekenkasten niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Om een idee te krijgen hoeveel minibiebs er in de hele stad zijn, is het handig om deze kaart van Enkiri Bloem en Emile LeBrun uit te spitten. Zij hebben er inmiddels 760 gevonden.

De vrienden begonnen in coronatijd met het in kaart brengen van deze boekenkasten. Enkiri wilde Emile, die van oorsprong Amerikaans is, zijn geboortestad Amsterdam laten zien en onderweg enkele boeken in minibiebs zetten. Online vonden ze een kaart met boekenkasten. Toen deze niet meer up-to-date bleek te zijn, besloten ze om er zelf eentje te maken. Ze struinden door alle straten binnen en buiten de Ring – tot en met Amstelveen en Badhoevedorp aan toe. De tips die ze kregen via Instagramaccount @minibiebsofamsterdam waren ook welkom.

De twee maken een onderscheid tussen boekenkasten die altijd open zijn, en minibiebs die dat niet zijn. In West kun je onder meer 24/7 boeken ruilen in de Orteliusstraat, aan de Tweede Kostverlorenkade, in de Bosboom Toussainstraat en de Willem de Zwijgerlaan. In Nieuw-West kan dat bijvoorbeeld bij de Fruittuin van West aan de Tom Schreursweg 48. De beroemdste minibieb van West staat ook op de kaart: de bibliotheek in het wachthuisje van de Kostverlorenbrug in Westerpark. Zoals we eerder schreven, haalde die bieb vorig jaar het nationale nieuws.