3 X eten bij de (stads)boer

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Zelfs als je een vleug platteland wil opsnuiven, hoef je de stad niet uit. Volg de beat van ruisende veldbloemen en kippengekakel en schuif aan bij een van deze hotspots in het groen.

1. Fruittuin van West
Ik heb in mijn leven best veel kippen gezien, maar toen ik die van de Fruittuin zag moest ik even slikken. Joekels zijn het, bossen veren op pootjes. Uit de verte hebben ze wat weg van behoorlijk harige hondjes. De vergelijking kip-hond is nieuw voor Lisan Sturkenboom, maar ze begrijpt dat bezoekers verrast zijn als ze de kippen zien ronddarren in het groene paradijs dat ze met haar man heeft gecreëerd aan de Tom van Schreursweg in Amsterdam Nieuw-West.

Een boomgaard van 6,5 hectare is onderdeel van dat paradijs. Lisan moedigt iedereen aan om die te bezoeken, “want hij staat er weer prachtig bij”. Voor 2,50 euro per 250 gram kun je je ongans plukken aan kersen, frambozen, rode bessen en méér. “Geniet en struin lekker rond. Niets moet, alles mag.” In de supermarkt kun je ook nog eens verantwoord inslaan. Biologische kazen, broden, wijnen, eieren … het kan niet op bij de Sturkenbooms.

Loop je richting hun tuincafé, dan kom je langs een houten hok met pasgeboren kuikens. Schuif wat kindertjes opzij, til een kuikentje op en voel hoe zacht babydons is. Té leuk, dit. En dat geldt ook voor de menukaart van het café: kaasfondue, knabbelschaaltje, taarten met appel, rabarber of bosbessen. Eet en droom weg terwijl je uitkijkt over fruitbomen en onder je stoel een kip zit te broeden, mediteren of wat dan ook. Het leven is goed op het Amsterdamse platteland.
http://fruittuinvanwest.nl

2. De Cantina van het Rijk van de Keizer
Als je toch bij de Fruittuin bent, kun je net zo goed even langsgaan bij de buren aan de Joris van den Berghweg. Veldbloemen bij de ingang, hangmatten tussen de bomen, zitzakken bij de sloot. Ongegeneerd chillen met bier, wijn, hapjes, wisselende broodjes, soep en salade. 
http://www.hetrijkvandekeizer.nl/nl/buiten

3. Buurtboerderij Ons Genoegen
Een stukje platteland verborgen in het Westerpark. Buurtbier, biologische wijnen, uitsmijters en old skool borrelhappen, inclusief bitterballen, kaasstengels en nacho’s met guacamole aan de Spaarndammerdijk.
http://www.buurtboerderij.nl