Leestafels in West: welke ken jij?

Werk mee aan de ultieme leestafel-lijst van onze buurt

De leestafel van 'Cradam' in de ochtend, met nog onaangeroerde kranten. (Foto Patricia Jacob).
Hoogstins2024

Leestafels zijn ideaal om voor nop kennis op te doen. Loom bladeren door tijdschriften, eindeloos kranten doorspitten. Patricia zou het wel de hele dag kunnen doen. Maar vraagt zich af of jij meer leestafels kent dan zij.

OBA’s zijn dé plek om je kennis bij te spijkeren. Niet alleen via boeken, maar ook middels kranten en tijdschriften. Mijn favoriete OBA is die van De Hallen, vooral omdat ik het leescafé daarvan zo ontspannend vind: Café Belcampo. Behalve dat je er de slimste en voordeligste salade van West kunt eten, kun je op hangbanken of rond tafels de vele kranten en tijdschriften uitspitten. Jong, oud, studenten, ZZP’ers, ambtenaren, scholieren. Bij Belcampo komt iedereen.

Cradam
Café-restaurant Amsterdam in Westerpark is ook zo’n plek waar de wereld samenkomt. Bij deze iconische zaak, die op liefde drijft, loop ik de deur plat en zit ik zowat vastgeplakt aan de houten leestafel. Meterslang is ie. Je vindt er de nieuwste kranten – Het Parool, NRC, de Volkskrant – en tijdschriften, inclusief roddelbladen en de Moesson, het tijdschrift waarvoor ik al jarenlang een culinaire column schrijf. Het prachtige fotoboek Amsterdam! van Ed van der Elsken ligt er trouwens ook. Elke keer als ik erin kijk, ben ik weer knetterblij dat ik in deze stad kan wonen. Aan de leestafel bij ‘Cradam’ zit je nooit alleen en is een praatje nooit ver weg – als je dat wilt tenminste. De tafel is ook hot bij iedereen die wil studeren of werken met restaurant-ruis op de achtergrond. Cradams leestafel is multifunctioneel en uniek in zijn soort.

Piet de Gruyter
Elders in Westerpark, bij Piet de Gruyter aan het Van Limburg Stirumplein, stond een kleinere versie van Cradams leestafel. Maar sinds de nieuwe eigenaar de zaak een restyling heeft gegeven, is die tafel bij het grofvuil gezet en is er een rond tafeltje voor in de plaats gekomen. Als je nu een krant openslaat, kan het zomaar zijn dat je je buurman of -vrouw een stoot geeft. Met een beetje drukte zit je zowat op elkaars schoot. Daar zit voor sommigen ook een voordeel aan. Leestafels zijn immers plekken van verbinding, maar ik zit liever minder krap.

De Koffiesalon
Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat je bij De Koffiesalon in de Eerste Constantijn Huygensstraat in Oud-West uitstekend aan het raam kunt zitten en daar een van de vele inpandige kranten kunt lezen. Ook is er een leestafel. Een gouden tip, lijkt me. Ik zou er graag meer willen, zodat ik de ultieme leestafel-lijst van West kan samenstellen. Er zijn vast meer lezers die net als ik verzot zijn op (gratis) kranten en tijdschriften en zich er graag door omringen. Kom maar door met de naam van het café of restaurant waar jouw favoriete leestafel staat! Stuur je mail naar mail@dewestkrant.nl