Erepodium voor onze Morris & Bella

Foto: Morris & Bella
Hoogstins2024

Morris & Bella is een van de vele toprestaurants in West. Deze zaak in de Spaarndammerbuurt werd onlangs de hemel in geprezen door de gerenommeerde restaurantgids Lekker 500. “Wij zijn extra trots omdat wij het enige volledige veganistische restaurant in de gids zijn!”

Lekkerbekken kijken elk jaar reikhalzend uit naar de nieuwste editie van restaurantgids Lekker 500. Voor dit boekwerkje worden de vijfhonderd beste restaurants van Nederland geselecteerd – ‘van bistro tot sterrenzaak’. Bij de culinaire elite van dit jaar staan klinkende namen uit West: BAK, Daalder en Lars. De laatste twee haalden zelfs de top 100: Daalder staat op 97, Lars op 98.

Nieuwkomers
Tussen de 32 nieuwkomers op de lijst zit een restaurant uit Westerpark: Morris & Bella in de Nova Zemblastraat. Sinds 2 december zit er een splinternieuwe sticker op het raam. Bella: “Met trots hebben wij de Lekker 500 sticker op het raam geplakt. Extra trots zijn wij omdat wij het enige volledige veganistische restaurant in de gids zijn!”

Bordje zuiverheid
Hoe goed het restaurant is, weet ik uit ervaring. Toen ik er in 2017 at, beschreef ik het als een zaak ‘waar over alles is nagedacht’. Op tafel: een bordje zuiverheid, perfect gekookte asperges en de kruidigste wortelcake ooit. Groenten hebben er altijd de boventoon gevoerd, maar in het begin kon je er nog wel vis of vlees bestellen. Inmiddels zijn Morris en Bella volledig overgestapt op de veganistische cuisine.

Leermeester Morris
Volgens een recensent van de restaurantgids doen ze dat zó goed dat ‘iedere chef die niet weet wat hij zij zijn vega(n) gasten moet neerzetten, in de leer zou moeten gaan bij Morris en Bella’. Morris toverde onder meer een aardappelmuffin met auberginecompote en een ‘kaas’-gerechtje van vegan ‘g-oats’ pompoen, appel en braam tevoorschijn. Tijdens het diner werd de recensent steeds enthousiaster over de veganistisch kookstijl van de chef-kok. Na het diner concludeerde hij dan ook: “Deze keuken zou zo maar eens de toekomst kunnen worden van gastronomisch Nederland.”

Thuismenu’s
Door de nieuwe coronabeperkingen kun je tijdelijk niet aanschuiven. Tot het eind van het jaar is het restaurant dicht. Maar de twee bieden wél thuismenu’s aan. Als je vóór 12.00 uur besteld, kun je het eten op dezelfde dag tussen 16.00 en 18.30 uur afhalen. Daarnaast is er ook een bezorgoptie. Het kerstmenu staat al online en kun je al reserveren.