Gedoe om boekenkast bij AH Van Limburg Stirumstraat

foto: Martine de Vente
Hoogstins2024

Naast het Albert Heijn-filiaal in de Van Limburg Stirumstraat in de Staatsliedenbuurt staat al een tijdje een zogenaamde buurtboekenkast. Buren en voorbijgangers kunnen uit de kast boeken halen, die buurtbewoners erin hebben gezet. Dit soort kasten zijn al een paar jaar een ingeburgerd fenomeen in het straatbeeld van West. Deze buurtkast is behoorlijk uitgebreid, met drie stellingen waarin de boeken op genre staan gesorteerd. Je vindt er onder andere VHS-banden, Jung Chan’s Wilde Zwanen, MacBeth, een Duits woordenboek en de Rough Guide voor Turkije.

Het stadsdeel wil de kast echter verwijderen, zo staat in een brief die op de linkerzijkant van het meubelstuk is geplakt. De boekenkast voldoet niet aan de regel uit de APV waarin het verboden is voorwerpen, of stoffen op, aan, in of boven de weg te plaatsen. De eigenaren van de kasten wordt dan ook verzocht ze voor zaterdag 21 november weg te halen. Zo niet, dan worden de kosten voor het weghalen, geraamd op € 175,-, verhaald op de eigenaar.

Een deel van de inhoud van de boekenkast op de Van Limburg Stirumstraat (foto: Martine de Vente)

Op social media spreken bewoners zich uit tegen het weghalen van de boekenkasten. Ook zijn bewoners dinsdag een petitie gestart, die inmiddels is getekend door bijna 300 medestanders. Natasja van der Geest (PvdA) stelde dinsdagavond in de stadsdeelcommissie vragen over de boekenkasten. Portefeuillehouder Carolien de Heer toonde zich daarop verbaasd dat ze worden weggehaald en zegt toe te gaan uitzoeken hoe de handhaving tot stand is gekomen en aan welke voorwaarden de kasten moeten voldoen om toch te kunnen blijven staan.

DeWestkrant